BiH
0

Saradnja Općine Centar i Arhitektonskog fakulteta

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i dekanesa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Rada Čahtarević potpisali su u prostorijama Fakulteta (Patriotske lige 30) 9. marta 2012. godine sporazum o stručnoj saradnji u oblasti arhitekture i urbanizma, imajući u vidu trenutno stanje u oblasti arhitekture i urbanizma na području središnje sarajevske općine i potrebu za stručnom saradnjom radi lakšeg planskog upravljanja u oblasti prostornog planiranja kao jednog od najznačajnijih razvojnih resursa Općine.

U cilju unapređenja stručne saradnje i zajedničkog djelovanja u oblasti razvoja arhitektonske misli i urbanizma na području općine Centar, sporazumom je utvrđeno da će Arhitektonski fakultet pripremiti pojedinačne prijedloge projekata iz oblasti arhitekture i urbanizma prema prioritetima usklađenim sa Općinom te učestvovati u kreiranju i realizaciji pojedinačnih projekata vezanih za šire područje Općine, ali i njeno uže gradsko jezgro.

Osim toga, predviđena je i savjetodavna saradnja po pojedinačnim projektima putem zajedničkog radnog tijela za arhitekturu i urbanizam, kojeg čine predstavnici općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove i Arhitektonskog fakulteta. Ovo radno tijelo će imati isključivo savjetodavni karakter, koji će nadležnom općinskom organu pomagati u donošenju stručnog suda vezano za pojedinačne probleme, a na osnovu znanja i pravila struke kao i moralnog kodeksa.

Sporazumom koji će važiti u naredne dvije godine, uz mogućnost produženja, planirano je i zajedničko učešće ove dvije institucije u promotivnim aktivnostima za pojedine projekte i saradnji sa medijima.