{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saradnja ministarstava pravde RS-a i Srbije

F
7.4.2009. u 15:59
0
1
Saradnja ministarstava pravde RS-a i Srbije
0
Saradnja ministarstava pravde RS-a i Srbije
Ministri pravde Republike Srpske Džerard Selman i Republike Srbije Snežana Malović potpisali su danas u Banjoj Luci Protokol o saradnji između ova dva ministarstva.
Protokolom je definirano pružanjnje stručne pomoći od strane dvaju ministarstva u harmonizaciji zakonskih propisa i njihovog usklađivanja sa međunarodnim standardima, saradnja u oblasti izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija, te obuka zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS i Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno koristeći iskustva Srbije u ovoj oblasti.

Precizirana je saradnja i u drugim pravnim oblastima, koja će doprinijeti da BiH i Srbija što prije ispune uslove za pridruživanje Evropskoj uniji.

Malović je izrazila zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji i dodala da će ovaj dokument doprinijeti daljnjem razvijanju veza i saradnje koja već postoji između dva ministarstva, kao i između pravosudnih organa RS i Srbije.

Ona je istakla da je Srbija počela sa reformom pravosuđa, a da RS i BiH imaju u tom pogledu značajna iskustva, koja mogu pomoći Srbiji u ovom procesu.

Prethodno je ministrica pravde Srbije razgovarala i sa predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem. Zajednički je zaključak da je neophodno da vlade RS-a i Srbije što prije preduzmu mjere na završavanju izgradnje mosta na Rači, projektovanja i izgradnje mosta u Bratuncu i što bržeg konstituiranja preduzeće za elektroprivredu koje bi radilo na elektrokapacitetima rijeke Drine.

Kuzmanović je napomenuo i da RS, odnosno BiH i Srbiju očekuje izgradnja pravnog kapaciteta usklađenog sa evropskim pravom, pri čemu treba uskladiti oko 6.000 propisa.

“Evropske integracije podrazumevaju konstantnu saradnju u regionu, ali smatram da to ne treba da radimo isključivo zbog Evrope, već zbog nas samih“, ocijenila je Malović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: