BiH
0

Saradnja Grada Sarajeva i Evropskog pokreta u BiH

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i njen zamjenik Josip Jurišić primili su danas delegaciju Evropskog pokreta u BiH koju je predvodio predsjednik Igor Davidović.

Razgovarano je o aktivnijem učešću Grada Sarajeva u projektima Evropskog pokreta i obrnuto.

Grad Sarajevo spreman je uključiti Evropski pokret u organizaciju Sarajevskog polumaratona s ciljem koordinacije s većim brojem evropskih gradova kao što je Frankfurt za učešće u polumaratonu.

Gradonačelnica Borovac obećala je da će Grad pomoći Evropskom pokretu da pronađe adekvatan prostor za smještaj i djelovanje u glavnom gradu BiH, te podržati konkretne aktivnosti i projekte Pokreta.

U cilju razvijanja konkretne saradnje Grad Sarajevo i Evropski pokret će potpisati Memorandum o saradnji.

"Uloga lokalnih zajednica vrlo je značajna u traniziciji BiH i procesu njenog uključenja u Evropsku uniju, a Grad Sarajevo tu svakako treba imati svoje značajno mjesto.“, istakao je Davidović koji je dodao da je cilj Evropskog pokreta razvijanje mreže u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Evropski pokret u BiH nastao je udruživanjem nevladinih organizacija i pojedinaca iz više gradova BiH, a danas ima više od 60 kolektivnih i 100 individualnih članova iz 30 gradova BiH i Evrope.