BiH
0

Saradnja Akademije scenskih umjetnosti i SAE instituta iz Milana

FENA
Od 23. do 31. maja na SAE filmskom institutu u Milanu održat će se filmska radionica koja će označiti početak saradnje između SAE instituta i Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu.

Tokom sedmodnevne radionice studenti milanskog instituta imat će zadatak da snime kratki igrani film pod vodstvom i mentorstvom profesora ASU-a.

Profesori koji učestvuju na ovoj radionici su reditelji Srđan Vuletić, Danis Tanović i viši asistent Faruk Lončarević, glumac Ermin Bravo i scenaristica Elma Tataragić.

Pored radionice, tokom boravka profesora održat će se i predstavljanje njihovih filmova, te će milanskim studentima biti predstavljeni flimovi "Ljeto u zlatnoj dolini" Srđana Vuletića, "Snijeg" Aide Begić, "Ničija zemlja" Danisa Tanovića i "Mama i tata" Faruka Lončarevića.

Osim igranih filmova bit će prikazani i kratki flmovi na kojima su gostujući profesori radili, kao što su: "10 minuta", "Sjever je poludio", "Sabah" itd.

Radionica će biti zaključena projekcijom novonastalog filma i filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, među kojima će biti prikazani filmovi Amre Mehić "Zgarište", Tine Šmalcelj "Volim te", Meline Alagić "Autoportret", film "Dreamers" Nermina Hamzagića i "Sunčana djeca" Sabrine Begović.

Saradnja između ove dvije obrazovne institucije se nastavlja gostovanjem profesora sa SAE instituta u Sarajevu početkom iduće školske godine, saopćeno je iz Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.