{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saopštenje Vlade KS "u vezi režiranog nasilja ispred zgrade KS"

S
15.2.2008. u 11:55
0
0
Saopštenje Vlade KS "u vezi režiranog nasilja ispred zgrade KS"
0
Saopštenje Vlade KS "u vezi režiranog nasilja ispred zgrade KS"
Vlada Kantona Sarajevo oglasila se u današnjim dnevnim novinama i na svojoj internet stranici saopštenjem za javnost u vezi režiranog nasilja ispred zgrade Kantona Sarajevo. Saopštenje prenosimo u cijelosti.
"Poštovani građani Kantona Sarajevo,

Obraćamo Vam se ovim saopštenjem, duboko vjerujući kako ćete iz njega spoznati anticivilizacijski i anarhistički poziv dvije nevladine organizacije „Dosta“ i „Grozd“ na nasilje ispred zgrade Kantona, a koje je za posljedicu imalo ogromnu materijalnu štetu počinjenu na zgradi i u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo, povrede jednog službenika Kantona Sarajevo i nekoliko policajaca koji su obezbjeđivali nenajavljeni skup.

Politička pozadina ovog divljanja sada je sasvim neupitna i nadležni organi, dakle policija i Tužilaštvo u narednim danima procesuirat će sve one koji su obilježeni kao izazivači nereda. Vjerovali smo da je ambijent rulje na ulicama Sarajeva stvar prošlosti, no dešavanja od 13. februara potvrđuju kako je morbidno iskonstruisani bunt prema Vladi i njenom premijeru, a vezan za manipuliranje djecom iz škola u kontekstu tragedije dječaka Denisa Mrnjavca, ozbiljno razrađen scenario za destabilizaciju najuspješnijeg Kantona i Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

Ne bi bilo iznenađujuće da je ovaj nemio događaj iniciran i pripreman i van granica Bosne i Hercegovine u kontekstu globalne krize u regionu. Nakon krize vlasti od državnog nivoa pa na niže ostalo je samo još dezavuisati politički ambijent u Sarajevu i definitivno napraviti politički vakum u Kantonu, čija Vlada godinu dana vrlo uspješno i kvalitetno radi. Za dan „D“ organizatori ovog nasilničkog skupa čekali su i dočekali maloljetničke napade u Sarajevu koji su sve građane Kantona Sarajevo duboko potresli i uznemirili. Samo neozbiljan čovjek ne bi se zabrinuo nad gnusnim zločinima koji su se desili u Sarajevu i čije žrtve su nevini građani. Javnosti je poznato da je policija Kantona Sarajevo vinovnike svih zločina otkrila i uhapsila.

Još jednom kao Vlada izražavamo duboku tugu i saučešće sa porodicama nastradalih građana i odgovorno tvrdimo kako smo kao Vlada radili i radimo na suzbijanju maloljetničke delikvencije, što se vidi i iz izvještaja ministra MUP-a Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, gdje je statistički prezentirano da je stopa kriminaliteta u Sarajevu u zadnjih nekoliko godina u padu, a broj prekršaja maloljetnika u 2007. u odnosu na 2006. godinu smanjen za 300.

Koristimo se ovom prilikom da se zahvalimo svim građanima Kantona Sarajevo koji se nisu odazvali pozivu na režirano nasilje i koji su prepoznali politikantsku demagogiju „Dosta“ i „Grozda“.

U trenutku totalnog neodaziva građana i propasti njihovog skupa ove dvije organizacije pribjegavaju rezervnoj i najopasnijoj opciji svog monstruoznog scenarija i na nenajavljeni skup dovode djecu iz škola navlačeći ispred zgrade Kantona Sarajeva gomile kamenja koje će se kasnije dijeliti i koristiti za brutalan napad na državnu imovinu i uposlenike Kantona. O samom dolasku sarajevskih đaka na nenajavljeni skup također se vodi istraga i direktori i nastavnici u pojedinim školama morat će odgovoriti na pitanje ko je odobrio odlazak učenika na ilegalan i nenajavljen skup.

Građani Kantona Sarajevo i građani Bosne i Hercegovine,

Vlada Kantona Sarajevo baš danas puni 12 mjeseci svoga rada. Ne mislimo ni da smo ni najbolji ni najgori. Održali smo 50 sjednica Vlade i donijeli oko 1.000 zaključaka i odluka. Sve te odluke donešene su jednoglasno i bez jednog glasa protiv. Možda je upravo ta snaga i sinergija nekome zasmetala. Možda je upravo činjenica da se ne svađamo, da zajednički radimo i vjerujemo u viziju modernog i prosperitetnog Sarajeva izbezumila nestrpljive protivnike. Ova Vlada sastavljena je od čestitih i moralnih ljudi čije se biografije, imovinski kartoni i sve druge privatne i poslovne reference uvijek mogu provjeriti i dati na uvid javnosti. Za godinu dana rada ničim nismo doveli u pitanje dignitet rada Vlade i njenih resornih ministarstava. Želja nam je da građanima Kantona Sarajeva obezbijedimo civilizirani život dostojan čovjeka. Na tom putu ima i bit će raznih problema kroz koje prolazi jedno tranzicijsko društvo, kakvo je u ovom trenutku i naše. Svjesni smo i socijalnih problema i vandala i zločinaca u gradu. Te smo stvari kao Vlada prepoznali i danonoćno radimo na rješavanju takvih situacija. Uz Vašu pomoć i razumjevanje ti će ciljevi biti lakše ostvarivi. Poručujemo već spomenutim nevladinim organizacijama i pojedincima koji ih predstavljaju da im neće uspjeti scenario laži i obmanjivanja javnosti kako ova Vlada nije spremna na dijalog. Oni potpuno neargumentovano podrivaju pravni sistem i politički ambijent u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Naravno da sa onima koji kamenovanjem hoće promjene nismo spremni komunicirati. Oni su u svojoj bijednoj i politikantskoj avanturi prekjuče definitivno raskrinkani.

Vrata Kantona Sarajevo, premijera i svih ministara, vrata predsjedavajućeg Skupštine i njegovih zamjenika, skupštinskih poslanika otvorena su za sve dobronamjerne kritičare i one građane koji žele dobro ovom Kantonu i državi Bosni i Hercegovini. Zajedno sa Vama dragi građani, istrajat ćemo na ovom zajedničkom putu.


Vlada Kantona Sarajevo", stoji u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: