BiH
0

Saopštenje iz PMF-a pred ročište protiv Emira Turkušića

FENA
Objavljivanje informacije na web stranici Federalne policijske uprave o navodnoj zloupotrebi položaja ili ovlaštenja na Prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo, preneseno u medijima prije nego što je dostavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo, dio je medijske pripreme pred ročište zakazano za 6. februar u vezi s radnopravnim sporom dr. Emir Turkušić protiv Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo.

Ovo se navodi u saopćenju za javnost Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), koje je potpisao dekan fakulteta prof.dr. Muriz Spahić.

U saopćenju se napominje da istekom izbornog perioda i neizborom u nastavničko zvanje dr. Emira Turkušića od Nastavno-naučnog vijeća fakulteta, njemu prestaje radni odnos u zakonom propisanom roku.

"Kontinuitet sprege dr. Emira Turkušića s pojedincima unutar policijskih organa zbog kojih je svojevremeno komesar Policije Kantona Sarajevo bio primoran da se javno izvini tadašnjem dekanu Prirodno-matematičkog fakulteta, je očito još prisutan", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je dr. Emir Turkušić, u svojstvu ministra za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo, svojim prekoračenjem ovlaštenja doveo u blokadu rad Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo od marta 2005. godine do donošenja pravosnažne presude o nezakonito provedenoj proceduri imenovanja dekana dr. Nenada Tanovića u martu 2007., saopćio je PMF.

Dodaje se da je Prirodno-matematički fakultet pokrenuo prijavu protiv dr. Emira Turkušića 2004. godine, koja nikada nije procesuirana.