BiH
0

Saobraćaj u BiH otežan, ali bez većih zastoja

NINA
Saobraćaj se u većem dijelu BiH i dalje odvija otežano, ali bez zastoja i posebnih ograničenja za neku od kategorija vozila.

Službe za održavanje cesta rade na raščišćavanju snijega s kolnika na cestovnim pravcima Livno-Šuica (preko Borove glave) i Livno-Glamoč (preko prijevoja Koričina), tako da se saobraćaj na tim dionicama odvija otežano, po suženom kolniku. Dodatne poteškoće vozačima u tom području pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Iz BIHAMK-a se doznaje da povremeno jak vjetar otežava odvijanje saobraćaja i u zapadnoj Bosni, posebno na dionicama Ripač-Vrtoče i Oštrelj-Drvar. Do kraćih zastoja u prijepodnevnim satima dolazilo je i na putnom pravcu Tomislavgrad-Posušje, ali intervencijom putne službe, normaliziran je saobraćaj. Za saobraćaj je neprohodan putni pravac Glamoč-prijevoj Mlinište.

Otežano je kretanje vozila i na planinskom prijevoju Karaula gdje je za sva vozila obavezna upotreba lanaca. I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima promet je usporen, zbog ugaženog snijega ili poledice na klniku.

Iz BIHAMK-a skreću pažnju na dionice koje prolaze kroz usjeke, gdje povremeno ima odrona kamenja na kolnicima. Također apeliraju na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, a za teretna vozila preko planinskih prijevoja obvezna je upotreba lanaca.

Dežurne ekipe putne operative nalaze se na terenu i vrše neophodne intervencije.