BiH
0

Saobraćaj se i dalje odvija otežano

NINA
Na većini cestovnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraćaj se odvija otežano, vozi se po zaleđenim i snijegom zasutim kolnicima, a zbog izrazito niskih temperatura zraka, usporeno je djelovanje posipanog materijala.

Na cestovnim pravcima Jablanica-Mostar, Mostar-Bišina (prema Nevesinju), Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar dodatne poteškoće vozačima izaziva jak vjetar koji stvara snježne nanose. Jaki udari vjetra otežavaju odvijanje saobraćaja i na cestama na širem području Livna, Kupresa, Šuice, Glamoča i Tomislavgrada.

Na putu Stolac-Ljubinje (prijevoj Žegulja) kolovoz je znatno sužen i saobraćaj se odvija samo za putnička vozila, uz obveznu upotrebu lanaca. Teretnim vozilima na ovom cestovnom pravcu zabranjeno je kretanje. I na cestovnom pravcu Gacko-Tjentište do daljnjeg je zabranjeno kretanje teretnim vozilima s prikolicom i šleperima.

Cestovni pravac Srbljani-Bosanska Krupa još uvijek je zatvoren, a saobraćaj je preusmjeren preko Cazina. I na ostalim cestovnim pravcima u našoj zemlji saobraćaj je otežan, naročito na dionicama preko viših planinskih prijevoja, gdje je za teretna vozila obvezna upotreba lanaca.

Iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da na svim cestovnim pravcima voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme. Vozače se upozorava i na moguće lavine na svim cestama koje prolaze kroz planinske predjele.

Granični prijelaz Hum i dalje nije u funkciji zbog neprohodne ceste Plužine-Šćepan Polje (Crna Gora), dok na ostalim graničnim prijelazima jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.