Olakšan promet
0

Saobraća se bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Prema prikupljenim podacima, saobraćaj se danas na većini putnih pravaca u BiH odvija bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja.

Na dionicama u višim planinskim predjelima upozorava se vozače na ugaženi snijeg i led na kolovozu.

Izdvajaju se putni pravci: Ripač - Lanište, Bosanski Petrovac - Drvar, Prozor - Gornji Vakuf (preko Makljena), Koprivnica - Kupres - Livno, Glamoč - Mlinište, Mostar - Gnojnica, Olovo - Kladanj (Karaula), Bugojno - Novi Travnik (preko Rostova), Gacko - Tjentište, Sarajevo - Rogatica (Romanija) i Han Pijesak - Vlasenica (Han Pogled). Na svim ovim dionicama za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Na putnom pravcu Skender Vakuf - Banja Luka puše jak vjetar, zbog čega postoji opasnost od stvaranja snježnih nanosa. Na dionici M-16 Krupa na Vrbasu - Crna Rijeka skreće se pažnja na snježne lavine koje se povremeno obrušavaju sa stijena. S obzirom na niske temperature u noćnim i jutarnjim satima, maksimalno opreznu vožnju savjetuje se i u nižim područjima Bosne i u Hercegovini. Na put ne krećati bez zimske opreme.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta u Jošanici (Vogošćanska petlja), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne putne pravce.

U toku su radovi u tunelu „Vranduk 2“ (M-17 Zenica - Nemila), zbog čega se saobraćaj kroz tunel odvija usporeno, jednom trakom.

Na graničnom prijelazu Bosanski Brod na ulazu u BiH čeka se 30 do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su kraća.

SARAJEVO:

  • Sanacija kolovoza i pločnika aktuelna je u ulici Tabašnica (od raskrsnice sa ulicom Skenderija do raskrsnice sa ulicom H.Kreševljakovića). Do završetka radova saobraćaj je obustavljen.
  • Do kraja ovog mjeseca izvode se radovi u ulici Novopazarska, zbog čega se u terminu od 08 do 16 sati saobraćaj odvija jednom trakom.
  • U toku je sanacija mosta preko rijeke Tilave u ul. Katera (Opština Ilidža), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce ( ul. 13.Juni - ul. Tunel - ul. Branilaca Donjeg Kotorca i obrnuto).
  • Na putnom pravcu Garež - Delijaš do kraja ove godine u terminu od 07 - 18 sati, povremeno se obustavlja saobraćaj za motorna vozila i pješake u intervalu od 60 minuta.

BANJA LUKA

  • Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Banja Luci na M-16.1 na raskršću ulica Marije Dimič i I.G.Kovačića saobraćaj je obustavljen u ulici I.G.Kovačića od magistralnog puta M-16.1 do Srednjoškolske ulice i u ulici Dragana Bubića od objekta br. 2A do ulice I.G.Kovačića i dodatnom signalizacijom preusmjeren na alternativne pravce (do 15.01.2010.g.)

AKCIJA: U okviru promotivnih aktivnosti za novogodišnje praznike do 31.12. BIHAMK provodi akcijsko sniženje iznosa članarine za Auto touring pomoć u BiH. Detaljnije informacije mogu se dobiti u Službi za članstvo, tel. 033/ 222 - 210.

RADOVI : AUTOPUT: A - 1 - Jošanica - Kakanj, u toku sanacioni radovi, zbog čega je povremeno zauzeta desna traka, obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI: M-6 i M-20

  • Radovi na ukrštanju magistralnih puteva, izgradnja kružnog toka u Trebinju, saobraćaj se odvija otežano. M-16.2
  • Prozor - Jablanica - sanacija klizišta i sanacija kolovoza u tunelu „Jasen“, jedna traka u funkciji M-16.4
  • Novi Travnik - Bugojno (preko Rostova) na snazi je zabrana za teretna vozila iznad 7,5 tona.

M-18

  • Miljevina - Brod na Drini, zbog radova u tunelu Miljevina jedna traka u funkciji, postavljeni semafori
  • Brod na Drini - Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
  • Olovo - Kladanj - izgradnja mosta i tunela «Kladušnica», usporeno odvijanje saobraćaja. M-19
  • Drinjača - Zvornik - u terminu od 06 do 22 sata izvode se radovi u tunelima Zvornik 1 i 2 - povremene kraće obustave saobraćaja. M-20
  • Gacko - Foča - sanacija tri tunela («Vratar 1,2 i 3) u terminu od 07 do 17 sati, saobraća se jednom trakom (postavljeni semafori); u zoni klizišta izvode se radovi zbog čega u vremenu od 7 do 15 sati dolazi do povremenih 15 - minutnih obustava saobraćaja. Na prevoju Čemerno zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

REGIONALNI PUTEVI: R - 462 Gradačac - Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica,jedna traka u funkciji. R - 458 Površnica - Lopare, sanacija mosta, teretna vozila i autobusi preusmjeravaju se na magistralni put M-18 Lopare - Priboj - Banj Brdo - Tuzla, dok su vozila do 3,5 tone preusmjerena na izgrađenu saobraćajnicu blizu mosta. R - 474 Ukrine - Vijaka, zbog oštećenja kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.