{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Šantićevo djelo je trajno i neizbrisivo za sve generacije

S
2.2.2012. u 15:38
0
15
Šantićevo djelo je trajno i neizbrisivo za sve generacije
0
Osamdesetosmu godišnjicu smrti velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića danas su u Mostaru obilježili Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Mostar i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar, ali različitim programima.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

Dan sjećanja na velikog pjesnika počeo je svetom liturgijom te spomenom pjesniku u Staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru, a na grobu Alekse Šantića u velikom pravoslavnom groblju Bjelušine spomenuta društva su u razmaku od pola sata položila cvijeće. U organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar, uz Šantićevu godišnjicu smrti, obilježeno je i 100 godina od smrti Osmana Đikića, a u Šantićevom parku, uz polaganje cvijeća, glumci Ivo Krešić i Igor Vidačak recitovali su Šantićeve stihove, među kojima i čuvenu "Eminu". Cvijeće su položili i izaslanstvo potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

Generalni sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Mostar, Ratko Pejanović, je kazao kako Prosvjeta već deset godina na ovakav način obilježava godišnjicu smrti Alekse Šantića, sjećajući se u isto vrijeme i njegovih bliskih saradnika.

"Povod obilježavanja je vratiti pjesnika onamo gdje treba, gdje mu je mjesto, bez pretjerivanja, to je čisto sjećanje na njegov lik i djelo koje je ostalo iza njega i koje je trajno i neizbrisivo za sve generacije koje dolaze i za one koje su prošle", kazao je Pejanović.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

Na konferenciji za štampu predočena su novousvojena Pravila za održavanje "Šantićevih večeri poezije", Odluka o dodjeljivanju književne nagrade Aleksa Šantić te raspisivanju konkursa za istu. Nagrada Aleksa Šantić dodjeljuje se svake tri godine za zbirku pjesama objavljenu na srpskom jeziku, odnosno jezicima Južnih Slavena, a sastoji se od Šantićevog šešira i štapa te novčanog iznosa od 5.000 maraka. Mladim pjesnicima kao podsticaj za učešće na konkursu i manifestaciji bit će dodijeljene simbolične nagrade. Konkurs će biti otvoren do 1. augusta.

Ovogodišnja manifestacija je planirana u drugoj polovini septembra, a otvorit će je Beogradska i Zagrebačka filharmonija grandioznim zajedničkim nastupom na platou ispod Starog mosta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: