Obilježena 88. godišnjica smrti
0

FOTO / Šantićevo djelo je trajno i neizbrisivo za sve generacije

Piše: J. L.
Osamdesetosmu godišnjicu smrti velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića danas su u Mostaru obilježili Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Mostar i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar, ali različitim programima.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dan sjećanja na velikog pjesnika počeo je svetom liturgijom te spomenom pjesniku u Staroj pravoslavnoj crkvi u Mostaru, a na grobu Alekse Šantića u velikom pravoslavnom groblju Bjelušine spomenuta društva su u razmaku od pola sata položila cvijeće. U organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar, uz Šantićevu godišnjicu smrti, obilježeno je i 100 godina od smrti Osmana Đikića, a u Šantićevom parku, uz polaganje cvijeća, glumci Ivo Krešić i Igor Vidačak recitovali su Šantićeve stihove, među kojima i čuvenu "Eminu". Cvijeće su položili i izaslanstvo potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

Generalni sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Mostar, Ratko Pejanović, je kazao kako Prosvjeta već deset godina na ovakav način obilježava godišnjicu smrti Alekse Šantića, sjećajući se u isto vrijeme i njegovih bliskih saradnika.

"Povod obilježavanja je vratiti pjesnika onamo gdje treba, gdje mu je mjesto, bez pretjerivanja, to je čisto sjećanje na njegov lik i djelo koje je ostalo iza njega i koje je trajno i neizbrisivo za sve generacije koje dolaze i za one koje su prošle", kazao je Pejanović.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na konferenciji za štampu predočena su novousvojena Pravila za održavanje "Šantićevih večeri poezije", Odluka o dodjeljivanju književne nagrade Aleksa Šantić te raspisivanju konkursa za istu. Nagrada Aleksa Šantić dodjeljuje se svake tri godine za zbirku pjesama objavljenu na srpskom jeziku, odnosno jezicima Južnih Slavena, a sastoji se od Šantićevog šešira i štapa te novčanog iznosa od 5.000 maraka. Mladim pjesnicima kao podsticaj za učešće na konkursu i manifestaciji bit će dodijeljene simbolične nagrade. Konkurs će biti otvoren do 1. augusta.

Ovogodišnja manifestacija je planirana u drugoj polovini septembra, a otvorit će je Beogradska i Zagrebačka filharmonija grandioznim zajedničkim nastupom na platou ispod Starog mosta.