Nakon više od 19 godina
0

Sanski Most: Ukopana tijela 14 Bošnjaka ubijenih u maju 1992.

Sarajevo-x.com
Pred velikim brojem prisutnih članova rodbine, mještana Vrhpolja i Hrustova, te građana općine Sanski Most, u subotu je obavljena dženaza i ukop četrnaest mještana ovih sela koji su ubijeni tokom agresije na ovaj dio općine Sanski Most u maju 1992. godine. Poslije više od devetnaest godina tijela ubijenih Bošnjaka iz Vrhpolja i Hrustova konačno su našla svoj smiraj.

Dženazi i ukopu prisustvovao je veliki broj predstavnika društveno političkog života kantona i općine, te građana koji su se okupili na lokalitetu ovog najvećeg šehidskog mezarja na području općine Sanski Most. Mnogobrojni nišani svjedoče o razmjerama zločina koji je počinjen nad civilnim stanovništvom ovog kraja u danima maja i juna 1992. godine.

Radi se o grupi muškaraca koje su pripadnici srpskih snaga odvojili od žena i djece, te im se potom izgubio svaki trag. Pretpostavlja se kako su oni bili zatočeni u prostorijama osnovne škole Tomina gdje su mučeni i maltretirani, a nakon toga i lišeni života. Prisutnima se ovom prilikom obratili načelnik općine, dr. Mustafa Avdagić, predstavnik Instituta za naestale osobe BiH, Mujo Begić, glavni sanski imam Husein ef .Kovačević te Muhamed efendija Salkić, izaslanik reis ul uleme Mustafe efendije Cerića. U ime porodica žrtava ovom prilikom pročitano je dirljivo pismo Sedina Kadirića, čiji je otac Midhet u subotu ukopan.

"Danas je svaka riječ suvišna kada ispraćamo svoje najmilije koji su nevini stradali samo zato što su pripadali drugom narodu i što su željeli živjeti u svojoj domovini. Upravo zbog svih nevino ubijenih mi danas moramo učiniti sve da naredbodavci i izvršioci ratnih zločina budu uhapšeni i procesuirani, jer se samo tako porodice žrtava mogu nadati pravdi", kratko je kazao Husein Rošić, predsjedavajući Skupštine USK-a.

Majka Fatima Kadirić ukopala je muža Mesuda i sinove Elvisa i Zlatka. Izgubila je sve što je imala. Elvisu je bilo svega 16 godina, Zlatko je imao devetnaest. Na šehidskom mezarju Vrhpolje Hrustovo danas su ukopani ukopani Arif Hodžić, Suvad Hodžić, Sadik Bašić, Ibrahim Kvrgić, Mirsad (Sabida) Kadirić, Mirsad (Muharema) Kadirić , Midhet Kadirić, Elvir Kadirić, Enver Kadirić, Alija Kadirić, Mesud Kadirić, Elvis Kadirić , Zlatko Kadirić i Ferid Kadirić. Njihovi i ostali nišani opominju na stravičan zločin koji je počinjen na ovim prostorima i činjenicu da veliki broj onih koji su odgovorni za njega i dalje prkose ruci pravde.