BiH
1

Sanski Most: Nakon puštanja iz pritvora, nestao diler koji je ranije uhapšen sa 1,1 kg heroina

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mehmed Bojić iz Sanskog Mosta, koji je prije dva mjeseca uhapšen u policijskoj akciji "Sana 2" sa čak 1,1 kilogram heroina i oko 60.000 KM "keša" u raznim valutama, nakon puštanja iz pritvora nedostupan je organima gonjenja, a moguće da je čak pobjegao iz Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Iz Općinskog suda u Sanskom Mostu potvrdili su za naš portal da je 35-godišnji Mehmed Bojić, uhapšen zbog sumnje na trgovinu drogom, nedostupan organima gonjenja te da nije poznato gdje se u ovom trenutku nalazi.

"Ne mora značiti da je osumnjičeni pobjegao iz BiH, ali i to je moguće", kazao nam je Enes Selman, predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Kako je moguće da je Bojić "nestao" nakon puštanja iz pritvora, pogotovo sa ovakvim 'backgroundom', pokušali smo doznati u nadležnom sudu, ali i Tužilaštvu USK.

Tužilaštvo USK: Sud u Sanskom Mostu odbijao produžiti pritvor i pustio Bojića na slobodu

Iz Tužilaštva nam kazuju da je Mehmedu Bojiću i Sejadu Brdaru, koji je s njim uhapšen u policijskoj akciji "Sana 2", nakon hapšenja, a na prijedlog Tužilaštva, određen jednomjesečni pritvor.

"Prije isteka roka iz predmetnog rješenja, a u roku propisanom u članu 143. stav 3. tužilac je podnio prijedlog za produženje mjere pritvora. Smatrajući da je prijedlog podnešen neblagovremeno, Općinski sud u Sanskom Mostu je svojim rješenjem odbacio taj prijedlog i osumnjičenog pustio na slobodu", ističu u Tužilaštvu.

Nakon toga, Tužilaštvo USK upućuje žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću, koji potvrđuje da je prijedlog za produženje pritvora donesen blagovremeno i ukida presudu Općinskog suda u Sanskom Mostu, zahtijevajući novo odlučivanje.

Na novom ročištu, Općinski sud u Sanskom Mostu ponovo odbija produžiti pritvor osumnjičenima, ocijenjujući prijedlog Tužilaštva kao neosnovan.

"I protiv tog rješenja Tužilaštvo je izjavilo žalbu, te je od strane Kantonalnog suda u Bihaću ponovo ukinuto rješenje Općinskog suda u Sanskom Mostu i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje", pojašnjavaju u Tužilaštvu. U ponovnom postupku održanom 09. februara u Općinskom sudu u Sanskom Mostu, doneseno je rješenje kojim se Bojiću produžava pritvor u trajanju od dva mjeseca, dok je Brdaru odbijen prijedlog za produženje pritvora.

"Nakon ročišta u četvrtak, već sutrodan ja sam izdao rješenje i naredbu sudskoj policiji da se osumnjičeni liši slobode i sprovede u pritvor, međutim oni ga nisu pronašli na adresi prebivanja. Dakle, nema ga i ja stvarno ne znam gdje je", tvrdi sudija Selman.

Općinski sud u Sanskom Mostu: Tužilaštvo nije predlagalo mjere zabrane

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je predlagalo pritvor zbog opasnosti ponavljanja krivičnog djela, odnosno završetka započetog, a ne zbog opasnosti od bijega.

"Mjerama zabrane, javljanjem osumnjičenog ili oduzimanjem pasoša ovo se moglo spriječiti. No, mi nismo imali takvog prijedloga i o tome nismo mogli ni odlučivati", tvrdi Selman.

S druge strane, u Tužilaštvu ističu da je pritvor bio najbolje rješenje.

"Tužilaštvo u ovom predmetu nije predložilo određivanje mjera zabrane, imajući u vidu da je pritvor najteža mjera propisana u Krivičnom zakonu Federacije BiH kojom se osigurava prisustvo osumnjičenog i uspješno vođenje krivičnog postupka, te je s tim u vezi opravdano smatralo da se svrha tih mjera ne može postići blažom mjerom, već isključivo pritvorom kao najtežom propisanom mjerom", pojašnjavaju.

Bilo kako bilo, u ovom momentu nema nikakvih naznaka gdje bi se Bojić mogao nalaziti, pa čak ni da li je uopće unutar Bosne i Hercegovine. U Općinskom sudu u Sanskom Mostu su nam kazali da će u kratkom vremenskom roku biti raspisana i potjernica sa osumnjičenim.

Podsjećamo, Mehmed Bojić i Sejad Brdar uhapšeni su polovinom decembra u Sanskom Mostu u policijskoj akciji "Sana 2" koju je proveo MUP USK, a tom prilikom zaplijenjeno je 1.100 grama heroina, oko 60.000 KM u raznim apoenima, tri motorna vozila, jedan motocikl i 28 mobilnih telefona.

Količina od 1,1 kg heroina pronađenih kod Bojića jedna je od najvećih zaplijena ove droge u posljednje vrijeme u BiH i regiji.