BiH
0

Sanski Most: Devet povratnika dobilo ključeve obnovljenih domova

FENA
Sanski Most
Sanski Most
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović posjetio je Sanski Most gdje je sa načelnikom te općine Mustafom Avdagićem uručio ključeve za devet saniranih stambenih jedinica povratnika, za čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 150.000 KM.

"Više od dva miliona KM, uključujući CEB projekt, Ministarstvo je od 2008. do 2010. godine uložilo u obnovu stambenih jedinica povratnika, elektrifikaciju povratničkih naselja i rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture na području ove općine", kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, od ukupnih sredstava 760.000 KM uloženo je u obnovu 43 stambene jedinice povratnika, pola miliona KM uloženo je u elektrifikaciju pet povratničkih naselja i omogućeno priključenje na elektro-mrežu 49 stambenih jedinica .

Ostatak sredstava uložen je u obnovu komunalne i socijalne infrastrukture, neophodne za održivi povratak.

Ključeve obnovljenih stambenih jedinica dobili su Muharem Agić, Džafer Bašić, Alma Bilajbegović, Mina Dervišević, Admir Huzejirović, Ernes Kazić, Subha Krupić, Esad Kurbegović i Zumreta Šekić.

"Tokom rata na području općine Sanski Most uništene su ili oštećene 9.952 stambene jedinice, a do sada je obnovljeno 8.027 kuća i stanova. Za obnovu porušenih domova prijavljeno je 547 porodica sa 1.707 članova", saopćeno je iz kabineta ministra.