{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šansa za needucirane osobe: Utvrđen Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih

8.9.2015. u 15:59
3
6
Šansa za needucirane osobe: Utvrđen Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih
3
Šansa za needucirane osobe: Utvrđen Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih osoba.
Iz Vlade poručuju da se Zakonom želi pravno urediti i olakšati sticanje praktičnih stručnih znanja, izvršiti dokvalifikacija ili prekvalifikacija zainteresiranih zaposlenih ili nezaposlenih osoba, a koji imaju šansu zaposliti se na poslovima koja su tražena na tržištu rada.

"Osim što Zakon predstavlja usaglašavanje sa strateškim državnim dokumentima koje tretiraju ovu oblast, on je usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje traži uređenje djelovanja vlasti na svim nivoima u stvaranju uslova i definisanju programa cjeloživotnog učenja, te smanjena nepismenostiti, sticanja konkretnih vještina i povećanja konkurentnosti na tržištu rada", stoji u saopćenju Vlade.

Ističe se da je najvažniji partner države u ovoj oblasti privreda koja treba da iznese svoje potrebe i da se uključi u edukaciju potrebnih kadrova.

"Obrazovanje odraslih predstavlja dio jedinstvenog obrazovnog sistema Kantona koji se obavlja kao javna služba u javnim ustanovama i ustanovama u okviru formalnog, neformalnog, informalnog i samousmjerenog učenja. Zakon definiše osnivanje i rad institucija koje će realizirati programe odraslih. U smislu forme, sadržaja i vrste on precizira programske sadržaje koje će provoditi obučeni andragoški kadar, reguliše upis polaznika za obrazovanje odraslih po osnovu konkursa i definiše dobijanje stručnih certifikata", kaže se u saopćenju.

Ovim Zakonom je, kako je naglašeno u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih, omogućeno velikom broj needuciranih osoba koji se nalaze na listama Službe za zapošljavanje sticanje prvog zanimanja.

"Zakon stvara okivir i pretpostavke ovog procesa, a u njegovu realizaciju će biti uključeni privrednici, poslodavci, donatori, javne ustanove, Služba za zapošljavanje, a Skupština Kantona Sarajevo će doniijeti konačnu odluku o predloženim zakonskim rješenjima", stoji u saopćenju.

Vlada je danas izmijenila Odluku o korištenju mobilih telefona u službene svrhe te umanjila granice dozvoljene potrošnje za 30 posto. Ona je zatražila i od svih upravljačkih struktura javnih ustanova, preduzeća, agencija i fondova da u roku od sedam dana izmijene svoje akte koje regulišu plaćanje mobilne telefonije i usklade ih sa Odlukom Vlade na način da dozvoljeni iznosi za ovu namjenu moraju biti manji nego ih imaju nosioci izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo te da za 15 dana o tome izvijeste Vladu Kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: