Klix studio s Emelom
1.1k

Sanjin Sinanović, bh. zviždač koji je "pobijedio sistem": Zbog prijave korupcije prošao sam kroz pakao

M. G.
Gost današnjeg izdanja Klix Studija bio je bh. "zviždač" Sanjin Sinanović, zaposlenik Centralne banke BiH koji je zbog prijave korupcije dobio otkaz, a prije nekoliko dana je, nakon sudskog procesa, vraćen na radno mjesto. U našem studiju ispričao je svoju priču.

Sinanović je svoju ispovijest počeo riječima da je tokom čitavog proteklog perioda prošao "ovozemaljski pakao".

Rekao je da je njegov protest pred Sudom BiH trajao stotinu dana, a da je on tamo, u šatoru, proveo 32 noći.

Potom se vratio na početak svih događaja koji su doveli do toga da je pred Sudom BiH, protestujući i spavajući u šatoru, tražio pravdu za sebe.

"Ja sam imao izuzetno komforan život do trenutka kada sam prijavio korupciju. Do tada sam u Centralnoj banci radio 14 godina. U više navrata sam pokušavao da ljudski obavim razgovor sa tadašnjim guvernerom. No, nikada se nije našlo za shodno da mi se omogući taj razgovor", kaže Sinanović.

Kako nije na taj način imao priliku da ukaže na nepravilnosti odlučio je da istupi javno.

"Tako da sam Tužilaštvu i SIPA-i predao sve dokaze s kojima sam raspolagao. Nije me bilo strah jer nama je upravo onako kako smo zaslužili. Ako se bojite i ako ćete čitav život provesti u strahu, zašto onda živite?", navodi Sinanović.

Nakon toga su, kako je naveo, krenuli problemi na radnom mjestu.

"Ja sam u institucijama BiH rekorder po pitanju disciplinskih prijava. Imam ih šest. To je represivni alat kojim pokušavaju na sve načine postići da se vi pokajete što ste uopće prijavili korupciju. To je njima jako dobro sredstvo da se vi iscrpite", dodaje Sinanović.

Kako je istakao, u više navrata su ga disciplinski kažnjavali, između ostalog smanjenjem plate pa suspenzijom sa radnog mjesta i tako dalje.

"Suspendovan sam na šest mjeseci, a nakon mog povratka dobio sam nove disciplinske postupke pa su me degradirali na lošije radno mjesto pa onda opet disciplinski postupak i ponovo degradacija na još lošije radno mjesto i na kraju, kada su vidjeli da neću odustati, onda su mi dali otkaz", dodao je on.

Dodao je da je u tom periodu bilo raznih ponašanja njegovih kolega, bilo je onih koji su bili uz njega, ali i onih koji su otišli na drugu stranu.

"Moja supruga je ostala sa mnom kroz sve ovo. Bilo je teških momenata. Gdje se od nje tražilo da se razvede od mene jer bi na taj način napredovala u poslu. Ja sam bio spreman na sve, ali sam znao da kraj sebe imam osobu koja će ostati sa mnom do kraja", naglašava on.

Istakao je da mu je sve to strahovito utjecalo na zdravlje i da je u jednom trenutku bio ozbiljno bolestan.

"Stres je bio ogroman, sjećam se dana kada su mi javili da ću dobiti otkaz. Uđem u sobu, pošto je moj sin tada bio bolestan i trebalo mi je 100 KM dnevno za njegovo liječenje. Tada sam sebi rekao: pogledaj šta si uradio, ugrozio si svoju porodicu i liječenje svog sina. Tada me je strašno zabolio stomak, otišao sam u Hitnu pomoć i dijagnosticirano mi je da mi je puklo slijepo crijevo i morao sam hitno na operaciju", naglašava Sinanović.

"Vi tek u tim situacijama vidite ko je vama zapravo prijatelj. Bilo je onih na koje sam mislio da mogu računati. Ispostavilo se da nije tako. Bilo je onih koje ničim nisam zadužio, a oni su mi priskočili u pomoć", zaključuje on.

Kompletan razgovor sa Sanjinom Sinanovićem možete pogledati na video prilogu ili direktno na YouTubeu.