BiH
103

Sanjin Sefić nakon izručenja BiH stigao u Kazneno-popravni zavod Sarajevo

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripadnici Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima su do pritvorske jedinice proveli Sanjina Sefića koji je danas izručen BiH.

Neformalna grupa studentica Filozofskog fakulteta UNSA "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu" danas je povodom izručenja Sanjina Sefića u BiH i njegovog provođenja do zatvorske jedinice u Sarajevu, istakla transperent "Ubistvo, a ne nesreća".

On je iza 13 sati stigao do graničnog prijelaza Rača, a sproveli su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. Nakon toga ga je Granična policije BiH predala Sudskoj policiji FBiH.

Sefić se sumnjiči da je 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu automobilom usmrtio studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu Editu Malkoč i Selmu Agić.

Nakon informacije da je Sefić izručen BiH, porodicama stradalih djevojaka to ne predstavlja specijalnu vijest.

Od tada se nalazi u bijegu, ali je 12. oktobra uhapšen u Novom Sadu. Tada mu je određen ekstradicioni pritvor od dva mjeseca. Nakon nesreće koja se desila 10. oktobra prošle godine Sefić je pobjegao iz naše zemlje, ali je uhapšen u Srbiji 12. oktobra.

Na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH jutros su osvanuli plakati s porukama povodom današnjeg izručenja Sanjina Sefića našoj zemlji. Građani su digli svoj glas te su poručili kako Sefića nisu zaboravili.

Samo neke od poruka koje se mogu vidjeti na ulicama Sarajeva su: "Sefiću, nismo te zaboravili. Pravda je nedostižna, ali očekujemo najvišu kaznu. Nadležni, budite odgovorni", "Sad je vrijeme za korak tužilaštva i suda. Pravda nije nadoknadiva, ali tražimo najvišu kaznu".

Građani također pozivaju sud na odgovornost i navode da zakonska kazna mora biti zadovoljena.