Tvrdi da se ne sjeća
1.4k

Sanjin Sefić na suđenju: Kajem se, dvije godine ne spavam, nisam znao da sam udario djevojke

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Sanjin Sefić na jednom od prethodnih ročišta (Foto: K. S./Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu "Sanjin Sefić", na kojem je u svoju korist svjedočio upravo Sefić te je poručio porodicama nastradalih djevojaka Selme Agić i Edite Malkoč da se kaje zbog saobraćajne nesreće koju je skrivio i u kojoj su one poginule.

Sefić je u svom svjedočenju izrazio saučešće.

"Kajem se, dvije godine ne spavam. Ja ću odgovarati za ovo krivično djelo. Žao mi je, volio bih da sam i ja poginuo u ovoj saobraćajnoj nesreći", kazao je Sefić u obraćanju porodicama nastradalih djevojaka.

Odgovarajući na pitanja odbrane i tužilaštva Sefić je kazao da se uopće ne sjeća detalja nakon nesreće, sve do trenutka dok se nije predao.

Također je kazao da nije znao da je udario djevojke, već je mislio da je udario u drugi automobil uz obrazloženje da ništa nije vidio osim automobila koji je prolazio. Kazao je da je tek kada je parkirao automobil na Kovačićima primijetio na desnom faru ostatke krvi i tkanine te da je tada shvatio da je nekog udario.

Sefić je na današnjem suđenju kazao da je imao amneziju sve do trenutka hapšenja.

Kazao je kako je bio bolestan kobne noći kada se nesreća dogodila. Krenuo je kući od drugarice i shvatio je da je zaboravio zatvoriti prozore na automobilu zbog čega su mu sjedišta bila mokra. Tvrdi kako je imao drhtavicu.

"Krenuo sam prema gradu i vidio vozilo s desne strane sive boje . Vidljivost je bila nikakva. Prošao sam kroz zeleno svjetlo i osjetio sam silovit udar, auto i volan su se potresli, a staklo je počelo padati po meni. Spustio sam glavu i kada sam je podigao vidio sam taj sivi automobil kako je prošao. Skrenuo sam prema Kovačićima kako bih vidio šta je bilo s automobilom jer je je očevo, bilo me strah. tada sam vidio ostatke krvi i tkanine i pomislio sam da sam udario nekoga, a ne automobil", rekao je Sefić.

Kazao je kako se nakon 15-ak minuta vratio u automobil i čuo na radiju kako je jedna djevojka poginula, a da se drugoj bore za život. Tada je nastupilo stanje šoka.

"Od tog trenutka do svoje predaje PS Novi Sad ničega se ne sjećam. Dobrovoljno sam se predao kada sam došao sebi, iz ljudskih razloga. Sve vrijeme sam bio na tabletama da bih preživio", kazao je Sefić.

Njegov branilac Kerim Čelik tražio je svjedočenje vještaka koji bi vještačio koliko stanje šoka može trajati, što je sudsko vijeće odbilo kazavši da nije relevantno za postupak jer je vještačenje psihičkog stanja Sanjina Sefića obavljeno nakon što je isporučen BiH.

Danas je svjedočio i taksista Senad Zulčić koji je vidio kako je automobil Golf crne boje projurio pored njega i udario djevojke.

"Bio sam u srednjoj traci. automobil je projurio s moje lijeve strane. Djevojke su prelazile u tu traku u trenutku udara. Bile su skupljene ispod jednog kišobrana. U trenutku kada sam vidio da će ih udariti prekrio sam oči rukama. Bilo je crveno svjetlo na semaforu i stajao sam čekajući zeleno", rekao je Zulčić dodavši kako je doživio šok.

Sjeća se zvuka udara i kada je otvorio oči automobila više nije bilo. Sefićev advokat Kerim Čelik pokušao je diskreditovati svjedoka navodeći kako on nije taksista jer nema licencu, na što se usprotivila tužiteljica Advija Hajdo Bahto kazavši da to nema nikakve veze sa slučajem o kojem svjedoči. Tokom svjedočenja Zulčić je nekoliko puta kazao Čeliku da nema razloga da mu se obraća grubo jer on govori samo ono čega se sjeća. Na Čelikov ton reagovali su i tužiteljica i sudsko vijeće.

Danas su odbijeni zahtjevi za svjedočenje ostalih optuženih u ovom predmetu. Naredno ročište zakazano je za 4.juni u 9:00 sati. Treba podsjetiti da je advokat Rusmir Karkin danas dobio kaznu u iznosu od 4.000 KM zbog nepojavljivanja na prethodnom ročištu.