Registrovana u 3 kantona
63

Sanjin Musa: Za očekivati je dalje širenje morbila, potreban veći obuhvat imunizacije

I. M.
Prim. prof. dr. sc. Sanjin Musa
Prim. prof. dr. sc. Sanjin Musa
Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je u video obraćanju kakva je trenutna situacija s epidemijom morbila u Federaciji BiH te šta je sada potrebno uraditi.

Musa je poručio da od kraja decembra 2023. godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku. Epidemija je krenula najprije u Tuzlanskom kantonu i to u četiri općine. U prve tri sedmice 2024. godine registrirano je 47 oboljelih u Tuzlanskom kantonu.

"U ovoj sedmici registriramo i 12 oboljelih u Kantonu Sarajevo i jednog oboljelog u Zeničko-dobojskom kantonu. Kolege na terenu poduzimaju velike napore kako bi ovu epidemiju stavili pod kontrolu. Međutim, uzimajući u obzir da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv morbila, to sve govori o potencijalnom velikom riziku od daljnjeg širenja epidemije u druge općine i kantone Federacije BiH", rekao je.

On je poručio da kako su morbili vrlo zarazna bolest koja se širi kapljičnim putem, za očekivati je dalje širenje. Ono što je karakteristično za ovo oboljenje jeste da nakon inkubacije od 10 do 12 dana započinje sa povećanom temperaturom i nekim drugim simptomima kao i za druga respiratorna oboljenja, a nakon par dana dolazi do osipa koji počinje od regije glave i vrata i širi se po tijelu.

"Da bi se bolest stavila pod kontrolu, potrebni su visoki imunizacijski poduhvati. U Federaciji BiH prema programu imunizacije predviđene su dvije doze sa navršenih 12 mjeseci i u 6. godini i te dvije doze pružaju cijloživotnu zaštitu. Ukoliko dođe do propuštanja imunizacije, uvijek se ove doze mogu nadoknaditi", rekao je.

Musa dalje navodi da ono što je u ovom trenutku potrebno jeste trenutačna akcija kako bi se povećao obuhvat imunizacije i to naročito u dijelovima gdje je nizak.

"Ključna je suradnja sa roditeljima u razumijevanju i prihvatanju imunizacije, kao i da sve zdravstvene ustanove koje pružaju imunizaciju osiguraju da imunizacija bude što pristupačnija, da ulazna vrata budu što jednostavnija za razumijevanje i da budu prilagođena potrebama lokalnog stanovništva", naglasio je.

Na kraju je kazao da u dugoročnom smislu potrebno je raditi sve kako bi se ovi obuhvati ostali na visokom nivou i kako bi se spriječilo da se javlja epidemija.