Kadrovske izmjene
308

Sanja Vulić (SNSD) iz Doboja bit će nova zastupnica u Parlamentu BiH

Er. M.
Sanja Vulić
Sanja Vulić
Dvojica političara koji su dobili mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su imenovani za ministre u novom sazivu bosanskohercegovačke vlade.

Riječ je o novom ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu, koji je obnašao funkciju šefa Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH i novom ministru transporta i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću, a koji je sve do ove sedmice bio zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH.

U skladu s važećim propisima Centralna izborna komisija (CIK) BiH uskoro bi trebala pokrenuti proceduru popunjavanja nedostajućih mjesta u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ostalo je nepopunjeno jedno mjesto nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izabran za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Što se tiče mandata koji je dobio Mitrović, umjesto njega u fotelju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sjest će Sanja Vulić, vijećnica SNSD-a u Skupštini Općine Doboj.

Umjesto Staše Košarca, prema izbornim rezultatima, mandat u Zastupničkom domu PSBiH trebao bi dobiti Lazar Prodanović iz SNSD-a. Međutim, Prodanović je ranije izabran za delegata u Domu naroda PSBiH i prosto ne postoji mogućnost da obnaša funkciju zakonodavca u oba doma državnog organa zakonodavne vlasti.

Prema svim procjenama Prodanović će ostati u Domu naroda PSBiH, što znači da će mandat u Zastupničkom domu PSBiH dobiti idući kandidat s liste SNSD-a. Riječ je o Ljubici Milanović iz Trebinja, a koja se nalazila na funkciji direktorice Doma zdravlja Trebinje.

Kako smo ranije pisali, umjesto Fahrudina Radončića mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dobit će Munib Jusufović, dok će Jusufovićev mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pripasti Adisu Arapoviću.