BiH
13

Sanja Šućur, jedina žena taksista u Banjoj Luci: Ovaj posao lakši je od većine "ženskih"

Piše: G. D.
Sanja Šućur je jedini ženski taksista u Banjoj Luci. Jedna je od onih žena, istina rijetkih, koje sa uživanjem i nevjerovatnom preciznošću rade "muške" poslove, iako će ona sama reći da ta podjela ne postoji i da ne govori ništa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nije neobično raditi taj posao. Mislim da je lakši od većine ženskih poslova. Svakako je lakši od osmosatnog rada u pekari ili u kafiću. I mnogo je zanimljiviji. Srećete putnike raznih profila. Vozila sam i bivšeg predsjednika RS i zatvorenika koji je tek izašao iz zatvora poslije šest godina i mislim da to ne može da se zamijeni sa uzbuđenjima koje nude drugi poslovi", priča Sanja.

Počela je, kaže, prije tri godine, i to na nagovor prijateljice, koja ju je uvjeravala da je rođena za posao taksiste.

"Vozite auto kao što vozite svoj, nema razlike. Putnici čak kažu da bolje vozim od svojih kolega. U početku je 'frka' sa ulicama, ali to se brzo nauči. Naučila sam ulice za mjesec dana, to mi je baš išlo od ruke. Čak i Kuljani, za koje mnogi kažu da su zapetljani kao crijeva, nisu ništa strašno. Malo je teže nešto naći po noći, kada je slabija vidljivost", kaže Sanja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vrijeme je sitnog novca, rijetki su oni koji se voze taksijem, a najmanje je onih koji biraju daleke destinacije. Iako vozači Patrol taksija, u kojem Sanja radi, imaju česte vožnje do Zagreba ili Beograda, ona još uvijek nije išla toliko daleko.

"Najduža vožnja joj je bila do Teslića i do Vlašića. Uglavnom se vrtim po gradu. Pijanih gostiju nema. Zapravo bude ih ponekad, ali nekako ih sredim. U ovom poslu treba, više od svega, biti i psiholog".

Kada sa suprugom ide na more, ne postavlja se pitanje ko će voziti.

"Kada se ide na put, vozi profesionalac, odnosno ja! Putnici kažu da vozim bolje od većine taksista i to mi godi. Nisam ljubitelj brze vožnje, niti volim da me neko vozi prebrzo", kaže naša sagovornica.