Nezadovoljni radom
35

Sanja Renić smijenjena s funkcije predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenice

Piše: E. M.
Sanja Renić (Foto: Klix.ba)
Sanja Renić (Foto: Klix.ba)
Gradsko vijeće Zenice danas je na sjednici s funkcije predsjedavajuće smijenilo Sanju Renić (Naša stranka) nakon što u proteklom periodu nisu bili zadovoljni njenim radom.

Na incijativu vijećnika stranke A-SDA Mensuda Kelešture danas je u postojeći dnevni red uvrštena tačka za smjenu predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenice Sanje Renić, koja je nakon rasprave s 18 glasova za, deset protiv i dva suzdržana smijenjena.

Tokom rasprave koja je održana prije glasanja, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je više puta pozvao vijećnike da razmisle o svojoj odluci, ali nakon burne rasprave, gdje se raspravljalo o svemu, a najmanje o efikasnosti Gradskog vijeća Zenice i radu predsjedavajuće Sanje Renić, uslijedilo je glasanje.

Sanja Renić je nakon današnje smjene u zgradi Gradske uprave Zenice održala konferenciju za novinare gdje je istakla kako je njena smjena uslijedila najvjerovatnije zbog toga što nije odgovarala vijećnicima zbog politke koju je vodila.

"Vjerujem da su očekivali da ja pokleknem i siđem s putanje i načela Naše stranke. Ponosna sam što sam se održala, nisam podlegla pritiscima i ostala sam do kraja. O mojoj smjeni se dugo pričalo, bilo je pritisaka, bilo je teško i dočekala sam da me smijene. Vjerujem da bi neko ko ima manje snage i hrabrosti dao ostavku. Naša stranka nastavlja dalje. Mi smo dokazali da ostajemo svoji i u 2018. godinu ulazimo hrabro", izjavila je Renić te dodala da je današnjim glasanjem Snaga centra pokazala da je ušla u koaliciju sa SDA i time iznevjerila građane Zenice.

Prema Statutu Grada Zenice predsjedavajući ne može biti iste nacionalnosti kao i gradonačelnik, a Ustav FBiH govori drugačije. Upravo pitanje nacionalnosti budućeg predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice izazvalo je dosta pažnje na današnjoj sjednici. Međutim, još uvijek nije poznato ko bi mogao biti predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice, a Renić je dodala kako vjeruje da su vijećnici razmišljali o tome prilikom glasanja.

"Kolege vijećnici koji su izglasali moju smjenu vjerovatno su išli i u analizu ovoga. Ne vjerujem da su bili površni i da nisu razmišljali o ehu u javnosti i široj regiji nakon moje smjene. Ja sam optimista jer mi u Našoj stranci zastupamo sve što treba imati evropski grad. Uvijek ćemo biti uz inicijative koje vode Zenicu u grad kakav treba da bude", zaključila je Renić.