Ima i lažnih prijava
73

Sanitarni inžinjeri svaki dan štite Sarajlije od zmija, uočili ribarice, smukove...

Piše: Dž. Č.
Bujna vegetacija u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bujna vegetacija u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sanitarni inžinjeri sarajevske firme Deratizer, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, svakodnevno obilaze lokacije na kojim su građani uočili zmije. Od blizu 15 prijava, dosad su obišli sedam lokacija na kojima su repelentima odbili ribarice, smukove, bjelouške...

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta kazala nam je kako su zmije odbijene u naseljima Otoka, Kobilja Glava, Dobrinja i Alipašino Polje te na području općine Stari Grad.

"Nama je najvažnije da imamo tačne podatke o lokaciji na kojoj su uočene zmije. Radnici firme Deratizer redovno nas izvještavaju o stanju na terenu, a mi im svaki dan šaljemo nove adrese koje trebaju obići. Dosad sve ide prema planu", kazala nam je Balta.

Kako saznajemo, predstavnici sarajevske gradske i kantonalne vlasti osigurali su 6.000 KM za poslove sanacije lokacija na kojima su građani primijetili zmije.

"Pokušavamo obići što više adresa tokom dana, ali je nemoguće obići sve koje zaprimimo. Imamo i lažnih prijava pa naše ekipe po izlasku na teren ne mogu naći ni zmije, a ni adresu koja je prijavljena", kazali su nam iz firme Deratizer.

Prilikom zaštite područja, sanitarni inžinjeri koriste repelente Paraformaldehid i Viperald koji ne ubijaju, ali odbijaju zmije s te lokacije narednih šest mjeseci. Radnici Deratizera dosad nisu uočili neke opasnije gmizavce na terenu.

"U petak smo bili na Bentbaši, gdje smo vidjeli zmije na terasi jednog objekta, ali to su bile ribarice i smukovi", rekli su nam iz Deratizera.

Narednih dana, sanitarci će obići još sedam lokacija, a do kraja mjeseca, prema zahtjevu Grada Sarajeva, repelentima će zaštititi i korito Miljacke od Ilidže do Bentbaše.

"Sigurno ćemo izaći na svaku adresu", poručili su iz Deratizera.

Podsjećamo, mještani sarajevskih naselja proteklih dana su u strahu, jer su zmije počele izlaziti na ulice zbog bujne vegetacije. Stanare jedne zgrade na Čengić-Vili prošle sedmice je uznemirilo leglo zmija ispred haustora.

Građani pojavu zmija mogu prijaviti Zavodu za javno zdravstvo KS na broj telefona 033/627-889.