|

Sanirana oštećenja na spomen-kući bitke na Sutjesci

Sanirana oštećenja na spomen-kući bitke na Sutjesci
0
S
SRNA
24.11.2011. u 19:41
7
komentara
0

dijeljenja
Sanirana oštećenja na spomen-kući bitke na Sutjesci Foto: SRNA
Završena je sanacija spomen-kuće bitke na Sutjesci na Tjentištu, čime je ovaj objekat zaštićen od daljeg propadanja, a projekat vrijedan oko 64.000 KM finansirao je Unesco, uz pomoć Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.
Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar rekao je Srni da je ojačana glavna konstrukcija objekta, da su popravljena mehanička oštećenja i uklonjene naslage vegetacije sa krova.

"Sanirane su ili zamijenjene krovne ploče i dio oštećenih zastakljenih površina, a rekonstruisani su i unutrašnji zidovi na kojima se ne nalaze motivi iz narodnooslobodilačke borbe", precizirao je Čančar.

On je dodao da je, u okviru sanacije spomen-kuće na Tjentištu, očišćen od rastinja i betonski kanal uz objekat.

Spomen-kuća na Tjentištu, izgrađena 1971. godine u sklopu Nacionalnog parka "Sutjeska", posvećena je bici na Sutjesci koju su partizani 1943. godine vodili protiv njemačkih snaga. Dio je spomen-kompleksa na Tjentištu, a 2009. godine proglašena je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Autor Spomen-kuće na Tjentištu je Ranko Radović iz Beograda. Na zidovima objekta nalaze se motivi iz Drugog svjetskog rata. Autor djela, rađenih tehnikom fresko-slikarstva, je Krsto Hegedušić. Spomen-kuća bitke na Sutjesci pretrpjela je velika oštećenja u posljednjem ratu.

Na Tjentištu očekuju da će Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa RS naći sredstva i za konzervatorsko-restauratorsko-slikarske radove na sanaciji oštećenih slika u ovom muzeju.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...