Intenzivni radovi
66

Sanira se klizište u Dolini heroja na Tjentištu, počela i restauracija fresaka u spomen kući

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Dolini heroja na Tjentištu u toku su radovi na sanaciji klizišta koje je u februaru ove godine "odnijelo" pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi Spomen-kosturnica i spomenik borcima Bitke na Sutjesci.

Mašine preduzeća "Ilidža putevi"iz Istočnog Sarajeva na terenu su 14. dan, a prema riječima Dejana Pavlovića, direktora Nacionalnog parka "Sutjeska" procjene su da bi radovi mogli biti završeni za 70 radnih dana.

Projekt sanacije klizišta vrijedan je blizu dva miliona KM i bit će realizovan u tri faze.

"Trenutno se odvozi zemlja s klizišta kako bi se radilo na promjeni kompletnog cjevovoda u podnožju spomenika. U prvoj fazi će biti riješen problem odvodnih cijevi i podzemnih voda, bit će zamijenjen kompletan drenažni sistem i cijeli plato ispred spomenika, kao i kompletan mermer. Potom slijede završni radovi, postavljanje stepenica i finalni radovi uređenja", kaže Pavlović.

Podsjetimo da je klizište najvećim dijelom uništilo prilazne stepenice koje vode od podnožja prema spomeniku, kao i plato spomenika.

Pavlović očekuje da će radovi biti okončani do jeseni te podsjeća da je nakon apela iz Doline heroja uslijedila reakcija vlada RS, Srbije i Crne Gore te da je osigurana finansijska podrška od skoro dva miliona KM.

Uporedo s ovim počela je i restauracija fresaka unutar spomen kuće na Tjentištu koju izvode stručnjaci Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa RS.

"Tako da ćemo konačno obnoviti i taj značajni dio spomen kompleksa", dodaje Dejan Pavlović, direktor NP "Sutjeska".