BiH
4

Sanela Jenkins u rodnom gradu nagrađena za domoljublje

Klix.ba/Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Humanistici Saneli Jenkins večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljena nagrada Isa-beg Ishaković 2013. u kategoriji Domoljublje. Laureati ovogodišnje, osme po redu, dodjele bili su i muzičar Zdravko Čolić (u kategoriji Umjetnost), restaurator Nihad Čengić (u kategoriji Kulturna baština), naučnik prof. dr. Vjekoslav Gerc (Nauka), te primadona sevdaha Beba Selimović (Sevdah).

Poznatoj altruistici i poslovnoj ženi, koja već godinama putem svog udruženja velikodušno pomaže mnogima, ovo je prva nagrada koju je dobila u svom rodnom gradu. Zbog toga je ona i posebno vrijedna.

"Uzbuđena sam i ova nagrada mi je velika čast. Možete raditi puno po svijetu i dobijati nagrade, a ja sam dobila nekoliko međunarodnih priznanja, međutim, istinska potvrda za vaš rad je kad dobijete priznanje svog grada. Hvala svima, hvala rodnom Sarajevu, hvala mojoj Bosni i Hercegovini", poručila je Jenkins u izjavi za Klix.ba nakon proglašenja.

Čengić, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih restauratora danas, preuzimajući nagradu je izjavio da ne vjeruje da bi ga ovaj komitet ikada primijetio da ga tokom svih putešestvija nisu pratili ljubav, umijeće, profesionalna sposobnost, neizmjerno strpljenje i zlatne ruke supruge Elize Stefanini.

Prof. dr. Gerc je izjavio: "Hipokrat u svome hipokratikumu kaže da ljekar ne bi trebao da pripada nijednoj političkoj stranci, niti bi smio da obnaša bilo kakvu političku dužnost. Dužnost je ljekara da pruži svaku pomoć, bez obzira na njegovu političku, nacionalnu ili religijsku pripadnost. Ako nas u životu mnoge stvari razdvajaju po političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, onda je medicina ta koja nas spaja".

Komitet za dodjelu nagrade je u obrazloženju odluke da nagradu u kategoriji Umjetnost dodijeli pjevaču Zdravku Čoliću, uz ostalo, naveo da je Čolić jedan od najvećih živućih umjetnika, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji.

Kao tri najznačajnija datuma u svom životu Čolić je u obraćanju gostima na ceremoniji dodjele naveo 1972. godinu kada je pobijedio na Šlageru sezone, dan kada je diplomirao, te večerašnju noć, kada je primio nagradu svog grada.

"To je nagrada grada u kojem sam rođen, odrastao, usavršio školovanje, zaljubljivao se, napravio karijeru i, kao da taj grad kaže, idi pjevaj po svijetu, pjevaj ljudima, širi dobre vibracije glasom, svojom energijom i uvijek se vraćaj u svoj grad", istakao je Čolić.

Nagradu "Isa-beg Ishaković" dodjeljuje Društvo za zaštitu kulture i kulturne baštine Klepsidra, a ove godine to nezavisno građansko priznanje dodjeljuje se pod devizom "Sarajevo, evropski Jurusalem".

Večerašnjoj dodjeli prisustvovale su brojne zvanice iz kulturnog, javnog, političkog života i diplomatskog kora u BiH.

Pogledajte i u našem Nightlifeu ko je sve sinoć bio na dodjeli nagrada Isa-beg Ishaković 2013 u Narodnom pozorištu Sarajevo