Ovlaštena da rukovodi
661

Sanela Gorušanović-Butigan izabrana za privremenu predsjednicu VSTV-a

I. Č.
Sanela Gorušanović-Butigan
Sanela Gorušanović-Butigan
Sanela Gorušanović-Butigan izabrana je kao ovalaštena osoba koja će predstavljati Visoko sudsko i tužilačko vijeće do izbora novog predsjednika.
Na današnjoj sjednici VSTV-a jednoglasno je usvojen prijedlog da Sanela Gorušanović-Butigan predstavlja VSTV nakon što je Milan Tegeltija podnio ostavku.

Gorušanović-Butigan je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. U VSTV je izabrana u junu ove godine na mjesto potpredsjednice, nakon što je mandat istekao Ružici Jukić.

Sa današnjim danom završava se era Milana Tegeltije u VSTV-u i to nakon brojnih afera. On je danas službeno podnio ostavku, a nakon toga i napustio sjednicu. U podnesku je naveo da smatra da je VSTV kompromitovan i da ne želi učestvovati u njegovom radu.

On se povlači sa svih pravosudnih funkcija, a trenutno nije poznato gdje će biti angažiran.

U narednom periodu pred VSTV-om je mnogo posla, a prije svega očekuju se i izmjene Zakona o VSTV-u, za što je prijedlog danas uputio i DF.

Kritike na račun rada VSTV-a i generalno pravosuđa u proteklom periodu su iznosili i Američka ambasada, OHR te OSCE, ali i brojni međunarodni izvještaji su upozoravali na probleme.