Mostar
0

Sanader: Šteta što Dodik nije došao u Mostar

SRNA
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je šteta što predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nije danas došao u Mostar.

''To bi bila dobra prilika da se Dodik susretne sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Sulejmanom Tihićem, ali i sa mnom. To je njegova odluka, ja je respektujem. Žao mi je što je propuštena još jedna prilika i mislim da te razgovore treba nastaviti'', rekao je Sanader novinarima u Mostaru.

On je naveo da kao predsjednik Vlade Hrvatske, koja je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, pozdravlja dijalog tri najjače stranke u BiH o ustavnim promjenama. 

''Kakav će rezultat biti, to ćemo vidjeti na kraju. Ukoliko budu zadovoljna sva tri naroda biće zadovoljna i međunarodna zajednica, a time i Hrvatska'', rekao je Sanader. 

Komentarišući mogućnost ujedinjenja dva HDZ-a u BiH, on je rekao da je to neminovan proces, ali da HDZ Hrvatske nema ambicije da se miješa u taj proces. 

''Bilo bi važno da hrvatski narod u BiH ima jaku političku snagu u jednoj stranci i da je to neminovan proces koji će se sigurno realizovati'', rekao je Sanader.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da neće prisustvovati sastanku političke trojke u Mostaru, jer smatra da je nepotrebno da se sastaje sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom. 
Dodik je naveo da RS ima formalne probleme sa Vladom Hrvatske u vezi sa nekim pitanjima od zajedničkog interesa i da današnji sastanak ne bi dao odgovore na ta pitanja.