BiH
0

Sanader: Saradnja Hrvatske i BiH je od presudne važnosti za stabilnost jugoistoka Evrope

FENA
Izaslanicima i gostima prvog sabora Hrvatske demokarstske zajednice 1990, koji se održava danas u Mostaru, obratio se i predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske i hrvatski premijer Ivo Sanader. Sanader je istaknuo kako je saradnja Hrvatske i BiH od presudne važnosti za budućnost, mir i stabilnost jugoistoka Evrope.

"Budućnost BiH ne može ovisiti o rješenju Kosova, niti može ovisiti o bilo kojem drugom faktoru izvan BiH. Budućnost BiH prije svega mora ovisiti o dogovoru sva tri naroda koja su ravnopravna, konstitutivna i suverena", kazao je Sanader, dodavši kako Miroslav Lajčak ima njegovu punu potporu i potporu njegove vlade za ispunjenje svoga mandata kao visokog predstavnika u BiH.

On je istaknuo kako nema budućnosti BiH ukoliko se ne sačuva konstitutivnost, suverenost i ravnopravnost hrvatskog naroda.

"Nema potrebe da se nameću u našim bilateralnim odnosima umjetne teme koje opterećuju naše odnose. Mislim primjerice na Pelješki most. Hrvatska ima pravo povezati svoja dva teritorija. Pelješki most će biti izgrađen na hrvatskom teritoriju i pri tom ćemo poštovati pravo BiH na slobodan prolaz do Neuma i natrag", kazao je Sanader.

Govoreći o predstojećim izborima u Republici Hrvatskoj Sanader je novinarima kazao kako će HDZ sigurno pobijediti s nekoliko postotaka razlike.