BiH
0

Sanader održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru

FENA
U sklopu današnjeg radnog posjeta BiH premijer Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader susreo se s rektorom Sveučilišta u Mostaru Vladom Majstorovićem i s njim razgovarao o daljnjoj pomoći RH Sveučilištu i o nastavku ulaganja u visoko obrazovanje u BiH.

Nakon susreta s rektorom Sanader je održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu "Euroatlantske integracije i stabilnost jugoistočne Europe".

Prije početka predavanja prisutnima se obratila dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka, koja je tom prigodom izrazila zahvalnost u ime 2.500 studenata Filozofskog fakulteta i 250 nastavnika i suradnika premijeru Sanaderu, Vladi i Republici Hrvatskoj na svemu što su do sada učinili za Sveučilište u Mostaru a posebice za novu zgradu Filozofskog fakulteta čija je izgradnja skoro završena.

Prisutnima se pozdravnim govorom obratio rektor Vlado Majstorović, koji je premijeru Sanaderu u ime cijele univerzitetske zajednice uputio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost za današnji posjet i svekoliku pomoć koju je pružila RH kako Sveučilištu u Mostaru tako i hrvatskom narodu u BiH.

Tokom predavanja "Euroatlantske integracije i stabilnost jugoistočne Europe" Sanader se obratio prije svega velikom broju studenata kojima je poručio kako nikada ne trebaju vjerovati ako im netko kaže da nešto nije moguće jer, kako je kazao, ništa nije nemoguće i samo je nebo granica.

Tokom predavanja Sanader je govorio o važnosti ulaska RH u NATO savez te je istaknuo kako razlozi za ulazak u taj savez nisu samo vojno, sigurnosne i obrambene naravi, već kako su to i vrijednosti kao što je sloboda, demokracija, mir, vladavina prava, ljudskih prava i socijalno tržišne ekonomije koje jamči NATO savez od kada je osnovan.

On je pojasnio kako put RH prema NATO-u i Europskoj uniji nije samo veliki politički uspjeh za RH već i veliki uspjeh za BiH i sve zemlje na jugoistoku Europe.

Govoreći o odnosu RH i Republike Slovenije, Sanader se osvrnuo na slovensko blokiranje pregovora oko ulaska RH u NATO-o, te je kazao kako Slovenija blokira hrvatske pregovore zbog bilateralnog pitanja granice iako je ona ušla 2004. godine u NATO i EU sa istim otvorenim pitanjem koje je proizašlo iz raspada Jugoslavije.

Sanader je tokom predavanja uputio poruku Republici Sloveniji da se ukine blokada hrvatskih pregovora, budući da, kako je kazao, RH neće pristati da uđe ni pod kakvim drugim uvjetima u EU već samo pod istim uvjetima pod kojima je ušla i Slovenija.

Sanader se osvrnuo i na razgovore tzv. Prudske trojke i nedolazak čelnika SNSD-a Milorada Dodika na današnji, najavljeni sastanak u Mostaru, te je istaknuo kako su razgovori trojice predstavnika najjačih stranki 'jako dobri i kako dijalog nema alternative'.

"U ime Vlade RH ovdje u Mostaru dajem punu potporu ovim razgovorima koje vodi Čović, s Tihićem i Dodokom i mislim kako će ti razgovori kroz jedno izvjesno vrijeme biti nastavljeni",kazao je Sanader.

Također, dodao je kako kao predsjednik sestrinske stranke HDZ-a u RH očekuje da se dva HDZ-a u BiH ponovno spoje, jer kako je kazao, nema razloga da dvije stranke kojima je program isti i koje pripadaju obitelji europskih narodnih stranaka budu razdvojene.

"Mi se u spomenuti proces nećemo nit želimo miješati jer smatramo kako su političari koji vode hrvatske stranke u BiH dovoljno politički snažni, emancipirani i zreli da mogu te procese sami voditi naprijed. Naša je želja da te dvije stranke budu jedna i ja pozdravljam inicijative i napore koji su tome smislu poduzimaju", kazao je Sanader.

Govoreći o budućnosti BiH kazao je kako je pozicija RH vrlo jasna i kako BiH treba biti jedinstvena država, ali država u kojoj će hrvatski narod biti konstitutivan, jednakopravan i suveren narod u odnosu na druga dva naroda, te kako se taj status hrvatskog naroda ne smije ugroziti.