BiH
0

Sanader: Cilj Hrvatske je završiti pregovore s EU-om do kraja 2008.

FENA
Hrvatska brzo napreduje u ispunjavanju kopenhaških kriterija i naš je cilj završiti pregovore s Evropskom unijom do kraja 2008. godine, rekao je u četvrtak u Bratislavi predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.

"Hrvatska je pohvaljena za svoju sposobnost i vjerodostojnost u procesu screeninga te za ostvareni napredak u reformskom procesu", rekao je Sanader u obraćanju sudionicima Desetog dijaloga pravoslavne crkve i Evropske pučke stranke (EPP).

Nakon izvještaja Evropske komisije, hrvatska vlada tačno zna što još stoji pred njom i što sve treba učiniti i stoga je hrvatski cilj okončati pregovore do isteka 2008. godine, naglasio je Sanader.

"Naravno, do toga ne bi došlo da, između ostaloga, nije bilo međuetničkog i međuvjerskog dijaloga u Hrvatskoj, razvoja tolerancije i poštivanja prava manjina, obnove i povratka izbjeglica", rekao je sudionicima skupa Sanader, kojemu je ovo treće sudjelovanje na političko-vjerskom dijalogu u organizaciji europskih pučana i pravoslavne crkve, javila je Hina.

"Hrvatska je svjesna da uz katoličku većinu i pravoslavna manjina predstavlja njezino bogatstvo", rekao je Sanader govoreći na sjednici pod nazivom "Solunski proces - Izvještaji iz Hrvatske i Srbije" navodeći što je sve njegova vlada i on osobno učinio u dijalogu s pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, kao i u razvoju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

Hrvatski je premijer također naglasio da stabilizacija područja jugoistočne Evrope, iako je ono znatno napredovalo i sazrijelo u razvoju dijaloga i tolerancije, i dalje ostaje najveći sigurnosni izazov za Evropu na početku stoljeća.

"Stoga je bilo iznimno važno što je sklopu Solunskog procesa svim zemljama regije jasno iskazana evropska perspektiva. Evropska integracija neće biti kompletna bez ovog dijela kontinenta", naglasio je hrvatski premijer, naglasivši da su dijalog, tolerancija i poštivanje ljudskog dostojanstva prema kršćanskim standardima temelj gradnje ujedinjene Evrope.

S njime se složio i grčki premijer Kostas Karamanlis koji je naglasio da njegova zemlja podržava pristup svih jugoistočnih zemalja Evropskoj uniji. Naravno, rekao je Karamanlis, na temelju individualnih zasluga i postignuća svake od njih. "Grčka će im u tome, kao i dosad, pružati pomoć, bilo bilateralno ili na međunarodnom planu. Politička i ekonomska integracija u EU ključ su za miroljubiv suživot i dobrosusjedske odnose", zaključio je prvi čovjek grčke vlade.

Bivši slovački premijer i domaćin skupa, Mikulaš Dzurinda, u svom je govoru istoj tematskoj cjelini pružio snažnu potporu hrvatskom putu u EU, ali i izrazio zabrinutost "što se pod maskom poteškoća koje ima neka druga zemlja, Turska, taj hrvatski put želi usporiti".

Srbijanski ministar obrazovanja Slobodan Vuksanović sudionicima se obratio u ime svog premijera Vojislava Koštunice i najviše pažnje posvetio odnosima crkve i države u Srbiji. Međutim, naglasio je i spremnost Srbije na postizanje povijesnog sporazuma s kosovskim Albancima, u skladu s međunarodnim pravom, poveljama UN-a i novim srbijanskim ustavom, o zajedničkom upravljanju Kosovom. "Samo takav sporazum Albanaca i Srba može donijeti stabilnost na Kosovo", rekao je Vuksanović.

Premijer Sanader nakon bilateralnog sastanka s grčkim premijerom Karamanlisom u četvrtak popodne putuje u Zagreb, a skup u Bratislavi, na kojem također sudjeluju političari iz redova EPP-a te brojni predstavnici pravoslavnih crkava od Slovačke do Grčke, završava u petak usvajanjem zajedničke deklaracije.