BiH
0

Sanader: BiH se mora politički emancipirati

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je njegova zemlja, kao supotpisnik Daytonskog sporazuma, zainteresirana da se u BiH, ovlaštenja sa visokog predstavnika prenesu na državni nivo, te da se nađe rješenje za ustavne reforme.

Pojašnjavajući svoju izjavu o potrebi nove međunarodne konferencije o ustrojstvu BiH, premijer Sanader je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske podsjetio da je najavljen odlazak visokog predstavnika iz BiH u ljeto 2007. godine, kao i da nisu usaglašenje ustavne reforme, a da se Hrvatska zalaže da se pronađu rješenja.

"Hrvatska je apsolutno zainteresirana i kao susjed, i kao prijatelj BiH, a kao Vlada se zauzimamo za suverenu i samostalnu BiH, te kao potpisnici Daytonskog sporazuma da se iznađu rješenja", kazao je Sanader.

Podsjetio je i da je bio i danas je za to da se BiH u političkom smislu emancipira, odnosno da se ovlasti sa visokog predstavnika prenesu na državne bh. institucije i da se dođe do ustavne reforme.

"Zato sam predložio jednu konferenciju", kazao je hrvatski premijer dodajući da se do ustavne reforme može doći tako da predstavnici sva tri naroda sjednu za jedan sto, uz prisustvo međunarodne zajednice i dođu do rješenja oko Ustava BiH.