Pod istim krovom
0

KOLUMNA / Sanader, Bandić, Dodik, Silajdžić - kuda idu divlji modeli

Piše: Ahmed Burić
U Hrvatskoj je, čini se, počelo najveće čišćenje od 1991. naovamo: donedavno prepoznat kao glavni kormilar puta prema EU, Ivo Sanader je, praktično, pred krivičnim gonjenjem. Šta bi se trebalo dogoditi da se kod nas desi nešto slično?

U očekivanju rezultata predsjedničkih izbora, čini se da je u Hrvatskoj vrag konačno odnio šalu. Počasni predsjenik HDZ-a Ivo Sanader, evropski orijentiran teatrolog i germanist po struci, ali očito do lakata umazan u korupcijske afere, isključen je iz HDZ-a, i po svoj prilici ga čeka krivični postupak. Kako i ne bi? Prije šest mjeseci je odstupio "objasnivši" odlazak otprilike ovako: "Odoh ja, dosta mi je svega, a vi, eto vidite kako ćete! Ali, ako me budete molili, vratiću se kao predsjednički kandidat."

I ne samo da ga nisu molili, nego kad je prije par dana odlučio da se vrati, dočekalo ga je isključenje iz Stranke, koje bi moglo povući najveću čistku u povijesti nove Hrvatske. Kako i ne bi: prvo, u ovoj godini na naplatu stiže prvi dio glavnice duga od 8 milijardi dolara, pa će se stezanje kaiša među običnim građanima samo nastaviti. Drugo, Sanaderov odlazak je u šest mjeseci izazvao domino efekat: da se afere i državni kriminal lijepe za Sanadera bilo je jasno još polovinom godine, kad je otkriveno da su za Ministarstvo odbrane, mimo najpovoljnije ponude na tenderu kupljeni kamioni što je oštetilo hrvatski proračun za 10 miliona kuna. Onda se krenulo rušiti: krenulo je sa nesrećama na željeznicama, i otkrivanju kriminala u toj firmi, potom je smijenjena uprava Hrvatske elektroprivrede, zatim Podravke zbog čega je potpredsjednik Vlade Damir Polančec dao ostavku. Uslijedile su afere u Hrvatskim šumama, HAC-u, preduzeću za autoceste, pa je pao i direktor Hrvatske poštanske banke, izvjesna protuha koja se preziva Protega i čije su poslovne reference jedina komičnija stvar od njegovog imidža sanremovskog kanconjera s početka šezdesetih. Doista, da nije tragično po građane, bilo bi smiješno: "ekonomija" mutnih pretvorbi, off-shore kompanija, kredita bez pokrića i tajkunskih "narukvica", ruši se kao kula od karata. I to u predvečerje predsjeničkih izbora.

Para nema vjeru, vjera štiti paru

Ko zna bi li se lavina ovako zakotrljala da nije bilo dvaju detalja: polovinom decembra 2009. godine njemačke novine su objavile su da je vrata Hypo Alpe Adria Banci u regiji otvorio upravo Sanader koji je zauzvrat dobio proviziju od 800 hiljada maraka. Ta banka je, prema dosadašnjim saznanjima, davala kredite političarima koji su zauzvrat omogućavale povoljne poslove Hypo Alpe Adriji. Među tim političarima su, recimo, osuđeni slavonski bjegunac Branimir Glavaš, ali i predsjednički kandidat Milan Bandić. Drugi detalj bitan za ovu priču je upravo Bandić, čija se mreža podrške u dobroj mjeri poklapa sa putevima koje je utro Sanader. Vidljivo je kako u ovih par dana koliko traje očekivanje drugog kruga predsjedničkih izbora Bandić izbjegava da se očituje oko Sanadera. Kako i ne bi? Ista logika koja je izbacila Sanadera, stvorila je i Bandića, post-tranzicijske prinčeve Keruma, Gabrića - Jamba, sve te razne poduzetnike, bivše i sadašnje direktore državnih firmi koje su bogateći se, iste te firme, pa i državu doveli do stečaja.

Cifre jesu nezahvalne, ali MMF procjenjuje da je ukupan hrvatski dug oko 46 milijardi dolara, što i veće zemlje poklopljene krizom teško mogu vratiti.

U tom smislu, bez obzira na civilizacijske razlike u toj lepezi, Sanader se ne razlikuje od, recimo, Austrijanca Schussela ili Nijemca Stoibera, prema čijem receptu (i uz čiju pomoć) je došao na vlast, ali ni od, recimo Janeza Janše ili Milorada Dodika. Da, dobro ste čuli! Takva “logika” bazirana je staroj premisi da pare nemaju naciju, i da s u sve iste, a da nacija i skrivanje iza njenih interesa, uglavnom služi za prikrivanje finansijskih malverzacija. Naravno da nije drukčije u slučajevima poput Brankovićevog, Bičakčićevog ili Silajdžićevog. Globalna politika ukrupnjavanja kapitala i nebrige o javnom sektoru najviše je pogodovala takvom, u osnovi hajdučkom biznisu. Glavne odrednice toga su : ponašaj se kao da je sve tvoje, rasprodaj, uzmi proviziju i ponašaj se kao da štitiš nacionalne interese. Dobro kažu ekonomski stručnjaci: to je divlji model, a znamo da divljanje ne može trajati vječno.

Pola godine od jahte do zatvora

Stoga, Sanaderov pad bi, scenaristički, mogao biti sjajan model za Dodika: glavne grane ekonomije poput građevine, šuma, puteva, poljoprivrede ili naftne industrije Dodik je direktno vezao za sebe i svoje akcije i zato papagajski ponavlja da će provesti referendum o otcjepljenju RS-a. Dokaz koliko je Dodik "ozbiljan" je i njegova izjava da "na referendumu ne treba raditi brzo i neozbiljno, pa će se zakonski uvjeti za provođenje referenduma osigurati u prvoj polovini ove godine."

Te se stvari događaju sporo kad su u pitanju pojedinačne sudbine, ali relativno brzo kad je u pitanju socijalna dinamika. Podsjetimo, nema ni pola godine kako je Sanader odstupio sa mjesta premijera, i otišao jedriti jahtom po Srednjem Jadranu. Kad je odlazio, izgledalo je da nema nikoga a ko ne žali, i ko je mogao pretpostaviti da će se za samo nekoliko mjeseci izbačen iz Stranke kojoj je bio počasni predsjednik, jednoglasno osuđen od medija i građanstva, pred vratima istrage koja ga u 58. godini života može stajati zatvora. Ili, kako kažu u Hercegovini: "Duži će mu kovčeg bit’ od sprovoda." A mogao je biti čovjek koji je Hrvatsku odveo u Evropu.

Kod nas se takva čistka još ne može dogoditi, jer to zahtijeva razvijenije političko društvo, barem onoliko koliko to Hrvatska jeste u odnosu na BiH. U tom smislu, i bosanskohercegovački Hrvati će morati razmisliti: podržavanjem Dodika i referenduma o otcjepljenju oni, zapravo, podrivaju vlastite pozicije. Jer, kad se unutar jedne nacionalne grupe odmota klupko slično onom kakvo je zamršeno oko Sanadera, nadati se da će se odmotati i unutar druga dva naroda. I još nešto. Ako je istina, a jeste, da su Bandić i Sanader ljudi iz iste priče, predsjednički izbori bi mogli značiti i politički kraj i za ovog prvog. Zagrebački gradonačelnik je ušao u drugi krug i po svoj prilici će izgubiti od Ive Josipovića. Sasvim je moguće da nakon toga, nakon Sanadera i Bandić bude predmet opsežne istrage. Čeka li nas, sve skupa, proljeće u kojem bi mogli padati (divlji) "kapitalci"?