Općina Centar
0

Sanacija stanova u Radićevoj uništenih eksplozijom plina

Sarajevo-x.com
Radnici firme "Sarajevostan" su 19. juna 2009. godine započeli radove na sanaciji pet stanova na drugom i trećem katu u ulici Radićeva 2 uništenih u katastrofalnom požaru koji se prilikom eksplozije plina dogodio u maju prošle godine, kada su naše dvije sugrađanke izgubile živote dok je nekoliko stanara povrijeđeno.

Za obnovu tih stanova odlukom Općinskog vijeća Centar, u okviru ovogodišnjeg budžeta Općine izdvojeno je 50.000 KM.

Nakon provedene tenderske procedure i izboru izvođača radova, općinski načelnik Dževad Bećirević i direktor "Sarajevostana" Faruk Šahović potpisali su 18. juna 2009. ugovor o sanaciji stanova porodica: Ferida Čustovića, Fatime Smajić, Habibe Tanović, Marine Nezirović-Vasić i tragično preminule Biljane Puškarević.

Projektom sanacije šteta od požara u Radićevoj 2, kojeg je uradio Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Građevinskog fakulteta u Sarajevu, u okviru građevinsko-zanatskih radova predviđeno je zidanje pregradnih zidova, ugradnja unutrašnje stolarije, zamjena elektroinstalacija kao i postavljanje novih keramičkih pločica u kupatilima te ugradnja novih parketa i moleraj. Po završetku radova u stanovima, bit će okrečen cijeli hodnik u zgradi - čime bi bili okončani poslovi na sanaciji zgrade i omogućeno porodicama da se vrate u svoje obnovljene domove. Rok za završetak radova je 60 dana.

Osim spomenutih 50.000 KM, Općina Centar je u prošloj godini izdvojila 30.000 KM za sanaciju dijela krovne konstrukcije i vanjskog zida te izmjenu vanjske stolarije uništene u požaru u Radićevoj 2. Uz to je Općina u oktobru 2008. dodijelila jednokratnu novčanu pomoći od 2.400 KM za troškove privremenog smještaja porodica Smajić i Tanović.