BiH
0

Sanacija slapišta i korita Plive pod nadzorom

FENA
Foto: Jajceportal.com
Foto: Jajceportal.com
Na danas održanom sastanku federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega s predsjedavajućim Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Dubravkom Lovrenovićem i stručnim konzultantom Projekta "Sanacija korita i slapišta rijeke Plive" u Jajcu Zoranom Milašinovićem, potvrđeno je da nije došlo do oštećenja vodopada te da se projekt sanacije provodi pod punim i stalnim stručnim nadzorom što doprinosi i kandidaturi Jajca za upis na listu UNESCO-a.

Ministar Herceg je potvrdio da je projekt pod nadzorom i da proteklih dana nije bilo nikakvih oštećenja na vodopadu što je i zaključak sastanka predstavnika ministarstva s predstavnicima Općine Jajce, izvođača radova, konzultanata i nadzornog organa koji je održan u Jajcu 10. decembra.

Istakao je da se radovi odvijaju sukladno utvrđenoj dinamici, a nakon smanjenja dotoka vode na slapište i sanacije privremenih nasipa došlo je do usmjeravanja vodotoka u željenom pravcu čime je omogućen nesmetan nastavak radova.

Stručni konzultant projekta, prof. dr. sc. Zoran Milašinović ponovio je kako je u posljednjih sto godina zabilježeno nekoliko velikih poplava (1932., 1959., 1995., 1996. i 2004.), te da se iste mogu očekivati u narednom razdoblju kao posljedica više sile.

"Očekivali smo ovakvu situaciju budući da je Elektroprivreda HZ HB, zbog jačih padavina proteklih dana i dosezanja kritične točke vodostaja, najavila ispuštanje većih količina vode iz hidroakumulacije", kazao je Milašinović.

Sanacija korita i slapišta rijeke Plive započeta je 2003. pod vodstvom Ramiza Mehmedagića, tadašnjeg federalnog ministra prostornog uređenja i okoliša. U toj fazi urađen je idejni, izvedbeni i glavni izvedbeni projekt, nakon čega je uslijedila izrada te revizija projektnog rješenja za prvu fazu sanacije koja je obuhvaćala sanaciju korita rijeke Plive u području pragova sedam i osam.

Nastavak projekta donio je izvođenje radova u skladu s projektnom dokumentacijom koju su izradili "Energoinvest" Sarajevo i "Elektroprojekt" Zagreb.

O II. fazi sanacije koja je započeta 2006. i koju vodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma, održan je niz prezentacija predloženih projektnih rješenja na kojima su sudjelovali stručnjaci iz ove oblasti, a kojima je bio cilj objektivno i transparentno informiranje javnosti.

Zajednički je stav sudionika današnjeg sastanka kako je sanacija korita i slapišta Plive pod punim stručnim nadzorom i apsolutno nema mjesta zabrinutosti.

Nagađanja oko negativnih posljedica ovog događaja za kandidaturu Jajca na listu UNESCO-a osporio je i prof. Dubravko Lovrenović koji je izrazio zadovoljstvo kontrolom provođenja projekta te podržao njegovu realizaciju istaknuvši značaj sanacije i za kandidiranje grada Jajca na listu UNESCO-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.