Sarajevo
0

Sanacija platoa ispred zgrade "Svjetlosti"

Sarajevo-x.com
Krajem novembra 2010. godine započeli su radovi na izmjeni kamenih ploča u Ulici Muhameda Kantardžića između ulica Branilaca Sarajeva i Ferhadije, odnosno na platou ispred zgrade "Svjetlosti".

Općina Centar je za ovaj projekat izdvojila iz svog budžeta 178.000 KM. Radnici građevinske firme "Sela", koja je odabrana za izvođenje radova, zamijenili su stare cijevi za odvod površinskih voda i na dionici do ulice Branilaca Sarajeva uklonili stare oštećene ploče. Kako dobro pamte građani Sarajeva, stare ploče su bile glatke, zbog čega je u vrijeme snježnih padavina ovaj plato postajao klizalište. Stoga će umjesto njih biti postavljene nove ploče od bijelog kamena "hreša" debljine šest centimetara, koji je u velikoj mjeri otporan na djelovanje loših vremenskih uticaja. Pošto je u pitanju strogi centar gradske jezgre, za izvođenje radova pribavljeno je pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo. Za nadzor je zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo. Završetak radova je planiran za 60 dana, što najviše zavisi od vremenskih prilika.

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar priprema ugovor koji treba biti sklopljen sa građevinskom firmom "Grakop" iz Kiseljaka, za zamjenu oštećenih ploča duž ulice Ferhadija na dijelu koji pripada Općini Centar - od spomen-obilježja "Vječna vatra" do Gajevog trga.