Nakon sudara cisterni
130

Sanacija Jablaničkog jezera u toku: Izlilo se 4,5 tona nafte, već urađeno 80 posto posla

R. D.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Kompanija Delta Petrol još od jučer radi na sanaciji posljedica izlijevanja nafte u Jablaničko jezero usljed sudara dviju cisterni u Čelebićima.
Kako je za Klix.ba kazao predstavnik ove kompanije Bakir Spahić, Delta Petrol je o incidentu obaviješten pola sata nakon što se desio oko 15 sati.

"Čim smo dobili poziv od gospode iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, odmah smo poslali ekipe na teren. Poslali smo dva kombija s branama i preprekama da se mrlja ne širi. Sinoć do 12 sati su radile naše ekipe, jutros su ponovo otišle cisterne da se nastavi sanacija, da se što je moguće više ublaži ovaj ekološki incident", izjavio je.

Kaže kako su njihove ekipe sinoć iz tog dijela jezera izvukle 15 tona zauljene vode, a po pretpostavkama, izlilo se 4,5 tona nafte.

"Otprilike 80 posto smo pokupili s ceste, iz kanala, s obale i stavili smo brane i upijajuće maramice, koje upijaju naftu. Dalje ide čišćenje, stavljanje novih maramica. Mi ćemo danas okončati 95 posto posla. Narednih sedam dana ćemo slati ekipe koje će mijenjati maramice, a proces sanacije će ići svojim tokom", kazao je Spahić.