BiH
0

Sanacija i izgradnja pješačkih staza, stepeništa i rukohvata na 28 lokacija u općini Novi Grad

S. H.
Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila više od 180.000 konvertibilnih maraka za izgradnju i sanaciju pješačkih staza, stepeništa i rukohvata, te ugradnju izdignutih ivičnjaka na 28 lokacija širom općine.

Realizacijom tog projekta omogućit će se lakša i sigurnija komunikacija za naše građane, naročito za djecu kojoj će biti olakšan put do škole, vrtića, javnog gradskog prijevoza i sl., ali i onemogućiti parkiranje vozila na zelenim površinama i trotoarima.

Radovi se trenutno izvode u C fazi Alipašinog Polja, gdje je u toku izgradnja pješačke staze u Bosanskoj ulici, gdje se vrši uklanjanje postojećeg trotoara, nakon čega slijede pripremni radovi za tamponiranje i asfaltiranje staze, te postavljanje ivičnjaka. Nakon toga radit će se i sanacija stepeništa i pješačke staze sa parkinga prema ulici Salke Nezečića broj 4. koje svakodnevno koristi veliki broj građana.

U ovoj mjesnoj zajednici radit će se i sanacija oštećenih ploča na Trgu Nezavisnosti od broja 1 do broja 9, kao i sanacija trotoara na spoju ulica Geteova i Bosanska, te ugradnja izdignutih ivičnjaka, kojim će se spriječiti parkiranje vozila na zelenim površinama. Pješačka staza gradit će se od parkinga u Bosanskoj ulici prema vrtiću „Labudovi“, odnosno ulici Sulejmana ef. Musića.

Sanacija oštećenih ploča

Na Trgu ZAVNOBiH-a od broja 2 do broja 6 u B fazi Alipašinog Polja bit će sanirane oštećene ploče, te postavljeni izdignuti ivičnjaci radi sprečavanja ulaska automobila na Trg, a od broja 20 do broja 36 osim sanacije oštećenih ploča radit će se i ugradnja stubića, dok će se kod broja 33 i 34 sanirati oštećeni trotoar. Sanacija polomljenih ploča i ugradnja izdignutih ivičnjaka uz zelenu površinu radit će se u ulici Trg Međunarodnog prijateljstva kod broja 15, kao i na spoju ulica Ante Babića i Trg Međunarodnog prijateljstva u A fazi Alipašinog Polja. Oštećene ploče na Trgu Barcelone kod broja 1 u Olimpijskom Selu bit će zamijenjene novim, a u Olimpijskoj ulici iza broja 18 i 24 gradit će se nova pješačka staza preko zelene površine koju stanovnici ovog naselja već duži period koriste za svakodnevno kretanje.

U sklopu ovog programa radit će se i rekonstrukcija oštećenog trotoara u ulici Ramiza Salčina, u blizini škole za slijepu i slabovidnu djecu, na Saraj - Polju, gdje će biti postavljen i rukohvat za lakše i sigurnije kretanje učenika te škole.

Pješačke staze za kraći put do trolejbuskog stajališta

U naselju Dobrinja predviđena je izgradnja pristupne staze sa parkinga kod TC Merkator prema trolejbuskoj stanici, kao i izgradnja pješačke staze prema trolejbuskoj stanici iz ulice Grada Kalgarija iza broja 6, te staze pored stambenih zgrada u ulici Trg grada Prato od broja 22 do broja 26 i trotoara u ulici Trg Sabora bosanskog od broja 2 do broja 8. Sanirat će se i trotoar u ulici Andreja Andrejevića kod spomen - obilježja logorašima. Izdignuti ivičnjaci bit će postavljeni na spoju ulica Vahide Maglajlić broj 15 i Trg Zlatnih ljiljana broj 25, u ulici Sulejmana Filipovića od broja 20 do ulice Trg grada Prato broj 20, kao i u ulici Hamdije Kapidžića od broja 1 do broja 12.

Na Otoci će biti izgrađena staza za pješake iz Brčanske ulice prema trolejbuskom stajalištu u Prijedorskoj ulici.

Nova stepeništa i rukohvati

U naselju Buča Potok gradit će se stepenište iz ulice Kasima Hadžića kod broja 37 prema ulici Rafaela Gaona, kao i iz ulice Adema Buče, od autobuskog stajališta na Vitkovcu, prema ulici Omera Kovača. Novi rukohvati bit će postavljeni u ulici Bužimska do spoja sa Tuzlanskom ulicom, kao i na ranije izgrađenom stepeništu u Tuzlanskoj ulici, i u gornjem dijelu u ulici Kasima Hadžića do broja 54.