BiH
0

Sanacija deponije u Buća Potoku još nije počela, nema novca

FENA
Deponija iz zraka (Foto: Klix.ba)
Deponija iz zraka (Foto: Klix.ba)
Sanacija Sanitarne deponije "Smiljevići", koja je udaljena tri kilometra od gradske zone Sarajeva, počet će kada Tužilaštvu Bosne i Hercegovine budu odobrena potrebna sredstva za ovu namjenu jer su nakon iskopavanja na ovom lokalitetu obavezni vratiti konkretnu površinu u prvobitno stanje.

Naime, na ovom odlagalištu otpada su u okviru istrage Tužilaštva vršena iskopavanja, ali površina nakon završene istrage još nije vraćena u probitno stanje.

U KJKP "Rad" ističu da će se prvenstveno morati napraviti projekt sanacije na način na koji je načinjen i 1997. godine, zatim izvršiti mjerenja i na kraju iznijeti plan sanacije koji će biti realizovan u etapama.

"Konkretno, poslovi koji će se raditi je umrežavanje parcele u sistem za otplinjavanje, korekcija na sistemu za prikupljanje procjednih voda i umrežavanje te u konačnici deponovanje otpada na način koji je propisan uz kultivaciju završnog sloja zemljišta", pojašnjava u izjavi Feni glasnogovornik KJKP "Rad" Mirza Ramić.

Kaže da će vrijednost tih radova i vrijeme za koje će biti završeni biti poznati kada se završi projekt sanacije i obave potrebna mjerenja.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić ističe da početak sanacije deponije ovisi o sredstvima koja ovoj instituciji treba odobriti Vijeće ministara BiH.

"Nedavno smo tražili da se odobre potrebna sredstva za nastavak ekshumacija na više lokaliteta, kao i sredstva za navedenu aktivnost, ali Vijeće ministara nije odobrilo zahtjev", ustvrdio je Grubešić u izjavi za Fenu.

Deponija "Smiljevići" nastala je 1962. godine, a do 1997. bila je prostor koji je bio otvoren i kojem su imali pristup gotovo svi koji su za to imali potrebu i želju.

Projektom koji je načinjen 1997. deponija je pretvorena u Sanitarnu deponiju "Smiljevići", ali od 2010. godine do danas nije bilo ulaganja na ovom lokalitetu.

"Otpočeti su radovi na pripremanju nove plohe za deponovanje površine od 15.000 m2 i postavljanje nadstrešice u blizini sortirnice koja bi bila dodatni prostor za privremeno skladištenje prikupljenih sirovina za recikliranje. Trenutni radovi na uređenju plohe za deponovanje se finansiraju iz IPA fondova, prema projektu koji je apliciran 2010. godine", naveo je Ramić.

Deponija "Smiljevići" u naselju Buća Potok, kako je nedavno istakao i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predstavlja veliki ekološki problem za građane općine Novi Grad, one koji žive na obroncima Smiljevića, te za sve stanovnike okolnih naselja.