BiH
36

Samo u BiH: Utajivaču poreza državni posao od 10 miliona maraka

Piše: G. D.
Nakon što je Poreska uprava RS prošle godine za 2.247.841 KM kupila zgradu u Doboju od kompanije MG MIND iz Mrkonjić Grada, koja je utajom poreza oštetila RS za više miliona maraka, Vlada RS je odlučila istoj firmi dati posao od gotovo 10 miliona maraka.

Vlada RS je ove godine potpisala dva ugovora sa ovom kompanijom, u okviru projekta hitne pomoći i zaštite od poplava, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 55 miliona eura (faza 1) i 19 miliona eura (faza 2).

Prvi ugovor sa MG MIND-om potpisan je 16. juna ove godine, a podrazumijevao je nadogradnju i čišćenje kanala u Bosanskoj Dubici za šest projekata i vrijedan je 3.053.655,48 eura.

Drugi ugovor potpisan je istog dana i odnosi se na čišćenje glavnih lateralnih kanala i popravak drvenog mosta u Srpcu i Bosanskom Brodu. Vrijednost ovih radova je 1.896.521,53 eura, što znači da je MG MIND na dva posla zaradio 4.950.177,01 eura, što je najveći iznos koji je dobio neki izvođač radova u ovom projektu.

MD MIND je, prema presudama Suda BiH, oprao ukupno šest miliona maraka preko dvije firme. U presudi iz aprila 2011. godine navodi se da je ova firma u periodu od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala Metaloradu iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona maraka i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 maraka poreza. Vlasnici Metalorada Alan Kamberović i Haska Klopić osuđeni su na po tri i po godine zatvora zbog pranja novca, dok osnivač i direktor MG MIND-a Mladen Milanović nikada nije odgovarao za utaju poreza.

Ova mrkonjićka ekspozitura za pranje novca jedna je od 218 firmi koje se spominju u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću. U novembru 2008. godine jedan je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca, a drugi na pet mjeseci zatvora zbog pranja novca preko banjalučke kompanije Krajina Co. U presudi se navodi da je MG MIND 2003. godine sa Krajina Co ostvario nezakonit promet robe u vrijednosti od 370.000 KM, ali tada nije naveden iznos utajenog poreza.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović je na današnjoj konferenciji za novinare dostavio medijima dokumente u kojima se vide svi troškovi tekućeg i investicionog održavanja vodoprivrednih objekata u RS u periodu od 2010. do 2014. godine, ali nije pomenuo da je najveći dio finansijskog kolača dobio upravo MG MING.