Organizovani kriminal u BiH
0

Samo trećina tužilaca spremna, neke sudije se plaše za sigurnost

Piše: N. Jamaković
Sheelagh Brady
Sheelagh Brady
Istraživačica Sheelagh Brady objavila je sveobuhvatan izvještaj o organizovanom kriminalu u BiH, koji obuhvata period od prije rata do danas.

Ovaj izvještaj, pod nazivom "Tihi rat koji iz zasjede vode bezubi tigrovi ili rat koji još nije vođen?", je prvi ove vrste i cilj mu je ponukati mnoge da preispitaju svoje stavove prema organizovanom kriminalu. Izvještaj iznosi uvriježena shvatanja i argumente koji se često prezentuju i ukazuje na hipokriziju mnogih stavova.

Kroz intervjue vođene sa brojnim domaćim i stranim akterima, uključujući tu i pojedince koji su osuđeni za djela organizovanog kriminala, Brady predočava dalekosežan dokument, koji je relevantan za sve one koji se žele ozbiljno baviti pitanjem organizovanog kriminala u BiH. Brady je danas predstavila ovaj rad na konferenciji za novinare, a komentarisali su ga i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi te direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

Ratni uslovi omogućili cvjetanje

Autorica u izvještaju, između ostalog, navodi kako je organizovani kriminal u BiH postojao i prije rata i nije nastao kao njegov nusproizvod, ali i ističe kako su ratni uslovi stvorili mogućnosti za njegovo cvjetanje, dok je postratno okruženje učinilo veoma malo kako bi se zaustavile kriminalne aktivnosti. "Potrebno je da dođe do promjene u načinu razmišljanja i pristupu širokog spektra ljudi. Svi mogu igrati ulogu u tome, a ovaj izvještaj je napisan u pokušaju da potakne i okupi ljude koji su spremni da kreiraju sistem u kojem se protiv organizovanog kriminala i korupcije bori na transparentan i odgovoran način", kazala je autorica.

Izvještaj je potvrdio postojanje sprege između organizovanog kriminala i pojedinih političara, a autorica Brady napominje da to ni u kojem slučaju ne znači da se političari ne trebaju boriti protiv ove pošasti. Autorica je također navela kako se čini da nivo organizovanog kriminala u BiH nije mnogo viši od onog u susjednim zemljama, ali je i napomenula kako su tačne informacije o organizovanim kriminalnim grupama najblaže rečeno zamagljene, što ostavlja prostor za manipulaciju.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi je, između ostalog, naveo kako mu se u izvještaju posebno dopadaju intervjui aktera, a istakao je i činjenicu da se, između ostalih, na dobar način propituju pitanja zaštite svjedoka i efikasnosti policijskih agencija koje su u našoj zemlji rascjepkane po nivoima i za koje se izdvaja dosta novca.

Nedovršen sistem vladavine prava

Direktor Centra za sigurnosne studije je iz izvještaja izdvojio podatke da samo 15 posto građana vjeruje da institucije čine dovoljno u borbi protiv organizovanog kriminala. Naveo je i podatak prema kojem je samo 30 posto tužilaca spremno upustiti se u zahtjevne operacije i izazove u ovoj oblasti te da određeni broj sudija ne smije presuđivati u slučajevima u kojima bi mogla biti ugrožena njihova sigurnost, što, kako je kazao, svjedoči o tome da na sceni imamo nedovršen sistem vladavine prava.

Sheelagh Brady je donedavno radila na poziciji analitičara u Policijskoj misiji EU u BiH, a na to mjesto je regrutovana iz policijskih snaga Republike Irske. Brady ima više od 13 godina službe u policiji i dva završena magisterija te namjerava uskoro raditi doktorat, a naročito je zainteresovana za područje organizovanog kriminala i korupcije, aktivnosti bandi i ponašanja vezana za njih, kao i za pripremanje operacija na osnovu prikupljenih dokaza.