Društveno korisni
115

Samo treba htjeti: 80 učenika Pete gimnazije pokazalo da su volonteri srce i duša društva

A. P.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je od školske 2018./2019. godine u svim gimnazijama Kantona Sarajevo pokrenulo projekat "Društveno korisnog učenja", čiji je cilj obrazovanje društveno odgovornih i aktivnih građana koji će svojim znanjem i iskustvom utjecati na poimanje koliko svaki pojedinac može doprinijeti svojoj zajednici.

Ovaj projekat učenicima omogućava da unaprijede proces učenja i svoje istraživačke aktivnosti, da upoznaju potrebe društva, vježbaju organizacijske vještine i timski rad. Također, učenici će razvijati kritičko mišljenje, vježbati komunikacijske vještine, sarađivati s medijima te relevantnim društvenim institucijama, a sve na dobrobit njihove lokalne zajednice.

Naša škola, Peta gimnazija već drugu godinu učestvuje u ovom projektu, tako da smo ove godine odlučili bazirati se na razvijanju eko svijesti kod srednjoškolaca.

Projekat su realizirali u saradnji sa JU "Studentski centar" Sarajevo sa Ingrid Kadrić šeficom tehničke službe, Alanom Kadrićem, šefom objekta "A" i direktorom JU "Studentski centar" Sarajevo Tarikom Curićem, na uređenju okoliša i zelenih površina JU "Studentski centar" Sarajevo, zgrada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, SD Nedžarići, a u narednom periodu planiraju i SN Bjelave.

"U dva dana tokom projekta osamdeset učenika prvih razreda Pete gimnazije je pokazalo svoj volonterski rad širenja ekološke kulture kojim gradimo i njegujemo ekosistem potreban za svaki grad i njegovu okolinu", saopćili su.

Ciljevi ove akcije je podizanje ekološke svijesti kroz organiziranje ekološke edukacije i konkretnih radova na terenu, promoviranje volonterskog rada i aktivizma i doprinos razvoju lokalne zajednice.

Projektom su rukovodile profesorice Zarifa Kazazović, Meliha Džananović i Ina Krsmanović. One su izrazile ogromno zadovoljstvo saradnjom sa JU "Studentski centar" i što su udružili snage za plemeniti cilj.

"Bilo je to odlično iskustvo rezultati projekta došli su do punog izražaja. Osjećaj sreće na kraju dana kad s ekipom evaluiraš sve napravljeno je neprocjenjiv. Sve zajedno nas je povezivala želja za pomaganjem, a radost koju smo od djece primali najbolji je znak da smo učinile pravu stvar. Čineći dobro nekome, činite dobro sebi, samo treba htjeti. Volonter je srce i duša koji se nikada ne predaju", istakle su profesorice.

Za sve učesnike Projekta potom je organizirano druženje i ručak.