Inzko i Miliband
0

"Samo suverena i jedinstvena BiH može u Evropsku uniju"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, danas se u Londonu sastao sa britanskim ministrom vanjskih poslova, Davidom Milibandom, te britanskom ministarkom za Evropu, Caroline Flint.

Trenutna politička situacija u BiH, napredak koji je zemlja postigla u ostvarivanju ciljeva i uslova neophodnih za tranziciju OHR-a u EUSR i ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, teme su o kojima je razgovarano.

"BiH je u ozbiljnoj ekonomskoj i političkoj situaciji. U ostvarivanju ciljeva i uslova Vijeća za implementaciju mira jeste postignut određeni napredak: riješeno je pitanje Brčkog, osnovana je Komisija za popis državne imovine, ali BiH još uvijek nije, na primjer, provela postojeće sporazume o pokretnoj i nepokretnoj vojnoj imovini. Stoga politički lideri ove zemlje moraju sjesti za stol i nastaviti dijalog kako bi došli do rješenja, a svoje uskostranačke politike moraju staviti u drugi plan", izjavio je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je sa britanskim zvaničnicima razgovarao i o planovima za tranziciju OHR-a u EUSR. Inzko i njegovi sagovornici naglasili su da je odluka o zatvaranju OHR-a u isključivoj nadležnosti Vijeća za implementaciju mira i neće biti donesena prije nego što budu ispunjeni svi postavljeni ciljevi i uslovi. Špekulacije na tu temu ne doprinose ničemu, osim što odvlače pažnju od bitnih problema koje treba rješavati.

Na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima BiH sa Evropskom unijom. HR/EUSR je naglasio važnost te teme za građane BiH, ali i ukazao na činjenicu da najmanje četiri zakona čije usvajanje je tražila EU, kao dio procesa liberalizacije viznog režima, nije dobilo podršku u Parlamentu BiH.

Miliband i Flint su naglasili jedinstven stav Evropske unije da su euroatlantske integracije jedini prosperitetan put za BiH te da samo suverena i jedinstvena Bosna i Hercegovina može računati na budućnost u EU. „BiH mora intenzivirati svoje napore na ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer samo tako može ispuniti ono što želi više od osamdeset posto njenih građana – članstvo u EU“, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.