{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo politički podoban Bošnjak može biti gradonačelnik Srebrenice

F
25.6.2008. u 15:31
0
0
Samo politički podoban Bošnjak može biti gradonačelnik Srebrenice
0
Samo politički podoban Bošnjak može biti gradonačelnik Srebrenice
Stranka demokratske akcije (SDA) iznenađena je izjavom specijalnog izaslanika OHR-a za Srebrenicu, ambasadora Clifforda Bonda. Na ovaj način ambasador Bond se direktno umiješao u izborni proces i to samo na štetu Bošnjaka, saopćeno je danas iz SDA.
Istovremeno, dodaje se u saopćenju, nije komentirao izbore i kandidate za načelnika iz srpskog naroda, kako u Srebrenici tako ni u općinama u tom regionu.

"Neki od njih ne samo da otvoreno pokazuju da ne žele suradnju, već imaju ratnu prošlost - učešće u genocidu, kojom se bavi Tužilaštvo, zato su im oduzeti dokumenti", navodi SDA u saopćenju.

Ističe se da je nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde, Ćamil Duraković bio personifikacija zahtjeva svih udruženja Srebreničana, kojima sada nažalost neko manipulira.

Dodaje se da su osim ovih udruženja i sve probosanske političke stranke podržavale stav da Srebrenica ima specijalni status. Takvu odluku donijelo je Općinsko vijeće Srebrenice, a ove političke stranke pokrenule ustavnu inicijativu u Parlamentranoj skupštini BiH.

"Sve ovo veoma je dobro poznato ambasadoru Bondu i sada je krajnje nekorektno optuživati samo Durakovića. Ćamil Duraković je napustio sve blagodati SAD-a kao diplomirani pravnik, on je život u Bostonu zamijenio za život i rad u Srebrenici iz želje da svim preživjelim Srebreničanima i ostalim stanovnicima ove općine pomogne u izgradnji boljeg života za razliku od drugih kandidata, posebno, predstavnika srpskog naroda, Duraković nije pod istragom Suda za ratne zločine i učešće u genocidu. On također, nema nikakve veze sa ratnim i poratnim kriminalnim aferama", navodi se u saopćenju SDA.

Ističe se da nakon genocida nad Bošnjacima Srebrenice, sada se još zahtjeva da politički podoban Bošnjak bude kandidat za gradonačelnika, ali nije problem što ratni zločinci i kriminalci obavljaju dužnosti gradonačelnika i druge javne funkcije.

"Zato je najbolje da ambasador Bond radi svoj posao i ne miješa se u izborni proces, a Čamil Duraković će sigurno biti u cijelosti posvećen suradnji, kako sa predstavnicima srpskog naroda u Sreberenici, tako i sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopćenju SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: