BiH
53

Samo je molitva utjeha za bol: 23. godišnjica stradanja nevinih Bošnjaka u Čajniču

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Čajniču je danas obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka na Mostini.

U objektu Lovačkog doma, koji je 19. maja 1992. godine pretvoren u logor, mučeni su, a potom i ubijeni čajnički Bošnjaci. Prema raspoloživim podacima u stravičnom zločinu na Mostini ubijeno je više od 43 civila. Do sada je pronađeno 30 tijela, a za 11 se još uvijek traga.

Tragove zločina počinioci su pokušali prikriti ali nisu uspjeli. Nevino ubijene na Mostini su danas oplakali njihovi najdraži.

"Ovdje su njihovi najdraži, braća, sestre, majke i prijatelji. Teško mi je govoriti o tome šta se dogodilo prije 23 godine u Čajniču, jer takva mučenja i ubistva niko nije zaslužio", izjavio je Izet Alihodžić, predsjednik Skupštine opštine Čajniče.

Fatihu pred dušu brata blizanca proučila je i Safeta Kujović iz Pljevalja. Safeta je te kobne godine bila jedna od rijetkih koja je uspjela dobiti dozvolu da vidi brata Safeta Kuleliju, koji je bio zatvoren i mučen, a potom ubijen u logoru na Mostini.

"Pitala sam tuku li ga, on je rekao da ne tuku, ali druge su tukli. Ja sam tu bila 16. maja, a onda sam saznala da je 19. maja napravljen masakr", ispričala je Safeta Kujović, dodajući da je jedino molitva utjeha za bol svima koji su izgubili najdraže.

Svi koji su se tada nalazili u logoru ubijeni su.

Pred duše nevinih žrtava na Mostini proučene su Fatiha i dova te položeno cvijeće na mjesto koje je poznato kao jedno od najvećih stratišta.

Lokalitet Mostine inače je bio glavni kontrolni punkt srpskih paravojnih formacija na magistralnom putu Čajniče - Pljevlja, na kojem su Bošnjaci zaustavljani u pokušaju da se domognu granice sa Crnom Gorom.

Za ubistva na Mostini do sada je procesuiran Milun Kornjača, inače vođa paravojnih jedinica i Milorad Živković, dok je Duško Tadić oslobođen optužbi.

Duško Kornjača, tadašnji predsjednik opštine Čajniče, kojeg smatraju najodgovornijim za zločine na ovom području, nije dostupan pravosudnim institucijama BiH no pretpostavke su da se Kornjača trenutno nalazi u okolini Novog Sada.