{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo četiri tekućine za pranje stakala nemaju štetni metanol

F
27.12.2012. u 09:40
0
25
Samo četiri tekućine za pranje stakala nemaju štetni metanol
0
Samo četiri tekućine za pranje stakala nemaju štetni metanol
Svega četiri od 15 proizvoda - tekućina za pranje vjetrobranskih stakala u zimskim uslovima, koje se nalaze na tržištu Republike Srpske, u svom sastavu ne sadrže po ljudsko zdravlje štetni metanol, tvrde iz Auto-moto saveza RS-a.
Ti proizvodi su "Mosol" iz Rafinerije ulja Modriča, "Limko", proizvod firme "Dukat" Banja Luka, "Vitrex", proizvod firme "Kimi" iz Slovenije i "Stakloper", proizvod firme "Alfa car" iz Hrvatske, rezultati su višemjesečnog istraživanja Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS).

Osnovni element za nesmrzavanje tekućine za pranje vjetrobranskih stakala u uzorcima uzetim iz 11 proizvoda koji se nalaze na tržištu Republike Srpske, među kojima su jedan iz RS, dva iz Federacije BiH, pet iz Srbije, dva iz Njemačke i jedan iz Bugarske, je po ljudsko zdravlje štetni metanol.

Kako bi istraživanje sadržaja i količine metanola u zimskim tekućinama za pranje vjetrobranskih stakala bilo što objektivnije, AMS RS je formirao nezavisnu komisiju, koja je sipala uzorke u nekontaminirane flaše i obilježila ih šiframa od X1 do X15. Šifrovani uzorci poslani su na analizu u Centralni ispitni laboratorij Industrije nafte INA u Zagrebu, dok je lista s oznakama stavljena u kovertu, zapečaćena i pohranjena u sef AMS RS do dobijanja rezultata, navodi AMS RS.

Nezavisnu komisiju činili su direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović, mr. sc dr Renata Hadžić, urednik redakcije "Saobraćaj i mi" Miro Gligorević, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić i predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković.

"Metanol je veoma otrovan. Posljedice hroničnog trovanja (obično zbog udisanja para) su ciroza jetre, smetnje vida, pa čak i sljepilo, a kod akutnog trovanja može nastupiti i smrt zbog paralize centra za disanje. Može narušiti plodnost i zdravlje nerođenog djeteta (fetotoksični i teratogenski uticaji), a može oštetiti oči i centralni nervni sistem ako u organizam dospije gutanjem ili udisanjem", navode iz AMS RS-a.

Također, metanol izaziva, kako se ističe, umjerenu nadraženost kože, a da gutanje čak i malih količina metanola može izazvati sljepilo ili smrt.

Posljedice nesmrtonosnih doza mogu biti mučnina, glavobolja, bol u stomaku, povraćanje i poremećaj vida - od pomućene slike do blage osjetljivosti očiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: