{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo 500 glasova za zajednički ulazak u EU

S
11.4.2009. u 14:53
0
19
Samo 500 glasova za zajednički ulazak u EU
0
Samo 500 glasova za zajednički ulazak u EU
Aktivnisti Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH prikupili su danas u Sarajevu oko 500 potpisa građana za peticiju pod nazivom "Put jugoistočne Evrope ka EU, zajedno".
Koordinator Omladinske grupe Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Naida Softić rekla je da se očekivao mnogo veći odziv građana i da se vjerovalo da je moguće prikupiti više od 2 000 potpisa što nije bio slučaj.

"Ne možemo reći da smo nezadovoljni, više smo razočarani odzivom građana. Namjeravamo da u dogovoru sa organizacijama koje su u drugim zemljama jugoistočne Evrope prikupljali potpise da ponovimo akciju, ali na nekoj drugoj lokaciji", rekla je ona.

U peticiji se navodi da "predstavnici civilnog društva iz zemalja jugoistočne Evrope izražavaju zabrinutost u pogledu pristupanja Srbije EU bez razmatranja glavnih neriješenih pitanja u regionu".

Građani su danas mogli da potpisiju peticiju od 11.00 do 14.00 časova, a njen cilj je da se poruči EU da "otvoreno i ozbiljno promisli o istovremenoj integraciji svih zemalj jugoistočne Evrope".

"BiH, Makedonija i Crna Gore su otprilike na istom nivou kada je riječ o integracijama u EU. Mi smo iza Srbije i Hrvatske, zato sada tražimo da svi dobiju jednaku priliku. Ne tražimo da se uspori proces pristupanja Srbije EU, već samo da se realnije sagleda situcija i da i druge zemlje regiona dobiju priliku kao i Srbija", naglasila je Softićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: