Klix.ba saznaje
1

Samir Suljagić bi trebao biti predložen za novog direktora OSA-e

S. H.
Samir Suljagić za vrijeme mandata u Skupštini KS (Foto: I. L./Klix.ba)
Samir Suljagić za vrijeme mandata u Skupštini KS (Foto: I. L./Klix.ba)
Nova vlast na državnom nivou priprema se za prve kadrovske promjene, a na vrhu liste je smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.
Prema informacijama Klix.ba prijedlog nove vlasti za novog direktora OSA-e bit će Samir Suljagić.

Prema određenim informacijama Suljagić je od 1994. do 2001. radio pri obavještajnoj službi BiH te je razriješen sporazumno.

Smjenu direktora OSA-e i imenovanje njegovog zamjenika do sada je često komentirao Elmedin Konaković (NiP). Jutros je za BHRT poručio da još traju usaglašavanja, ali da je novi direktor etična i moralna osoba.

Sutra će zasjedati Vijeće ministara, ali na predloženom dnevnom redu nema tačke koja tretira smjenu direktora OSA-e.

Kako Klix.ba saznaje Suljagić je prijedlog SDP-a i njegovo ime je već dostavljeno određenim ambasadama kao vid konsultacije. Inače, do sada se u kontekstu novog direktora OSA-e kao potencijalni kandidat i "favorit" prije svega američke ambasade navodio Erduan Kafedžić.

Inače, procedura imenovanja direktora OSA-e je da to Vijeće ministara imenuje i razrješava na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH te Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Imenovanje direktora se prema pravilniku vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima. Generalni direktor OSA-e se imenuje na mandat od četiri godine i može se obnoviti jednom.