{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samir Peštalić priznao da je utajio 66.754 KM

S
18.6.2014. u 14:40
0
11
Samir Peštalić priznao da je utajio 66.754 KM
0
Samir Peštalić priznao da je utajio 66.754 KM
Optuženi Samir Peštalić zaključio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice za poresku utaju u iznosu od 66.754 KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Prema navodima optužnice od 11. februara, Peštalić se tereti da je kao direktor i odgovorno lice u preduzeću "PF Komerc" Gradačac, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, u 2012. godini ostvario oporezivi promet koji nije u potpunosti prikazao u poslovnim knjigama.

Tužilaštvo ga tereti da robu nije evidentirao kroz svoje poslovne knjige, niti je iskazao u mjesečnoj PDV prijavi za juli 2012. godine, odnosno da nije obračunao porez na dodatnu vrijednost u ukupnom iznosu od 66.754 KM, za koliko je oštetio budžet BiH.

U skladu sa sporazumom, tužilac i odbrana su saglasni da Sud BiH optuženom Peštaliću izrekne uslovnu osudu tako što će mu utvrditi kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno odrediti da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Optuženi se obavezuje da vrati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 66.754 KM u periodu od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. U suprotnom će se uslovna osuda opozvati i izreći izvršenje izrečene kazne.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH, te da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju mu izrekne Sud BiH, te mogućnosti postavljanja imovinsko-pravnog zahtjeva. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: