Akcija "Lipstick"
123

Samir Kurtović osuđen na 7,5 godina zatvora zbog prostitucije, pranja novca i silovanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Samira Kurtovića na jedinstvenu kaznu zatvora od 7 godina i šest mjeseci.

Naime, za krivično djelo navođenja na prostituciju dobio je pet godina zatvora, za krivično djelo pranja novca dobio je dvije godine zatvora, za silovanje je dobio jednu godinu, a za nedozvoljeno držanje oružja i municije šest mjeseci, dok je jedinstvena zatvorska kazna određena na sedam godina i šest mjeseci zatvora. Također, oduzeta je imovinska korist u novcu i automobil Golf V. Kurtoviću je pored prvostepene presude produžen i pritvor.

Nemanja Janković je osuđen na godinu zatvora zbog djela neprijavljivanja krivičnog djela i počinitelja, a izrečena mu je i zabrana obavljanja posla policajca.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme intenzivno nastoji procesuirati slučajeve pranja novca.

Kurtović je bio optužen da je od 2004. pa do oktobra 2015. godine organizirao i rukovodio prostitucijom na području KS, navodi Tužilaštvo KS. U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije maloljetne. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM.

Nadalje, u periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja i na druge načine, čime je mijenjao oblik protupravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, čime je počinio krivično djelo pranja novca. Na prvom ročištu o određivanju mjere pritvora, tužilac je iznio podatak da je kupljenu stoku Kurtović prodavao kao kurbane, što je izazvalo zgražanje javnosti.

Istovremeno, optužen je da je 29. decembra 2006. godine na štetu tada maloljetne S. B. u vrijeme kada je oštećena imala 16 godina, počinio krivično djelo silovanja u pokušaju te joj je nanio laku tjelesnu povredu. U dva navrata kod optuženog je pronađena bojeva municija i oružje za koje nije imao dozvolu nadležnog organa.

Janković je bio optužen da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ilidža u vršenju službe saznao da Kurtović organizira i vodi prostituciju, a nije prijavio krivično djelo i počinioca iako je to bio obavezan, već je putem telefona kontaktirao Kurtovića te za sebe i svog prijatelja "naručio" dvije djevojke.