Korita rijeka dobro uređena
0

Samir Agić: Nema opasnosti od poplava

SRNA
Sava u Bosanskom Brodu (Foto: SRNA)
Sava u Bosanskom Brodu (Foto: SRNA)
U BiH trenutno nema opasnosti od poplava i ne bi trebalo da dođe do većeg izlijevanja rijeka s obzirom da ni narednih dana nisu najavljene velike padavine, potvrdio je Srni pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

On je podsjetio da je, nakon razgovora ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Hidroelektrana Mratinje kasno sinoć zaustavila kompletan proces dok se taj dio sliva Drine ne smiri, odnosno dok ne dođe do smanjenja nivoa vode.

"Nakon toga bit će nastavljeno ispuštanje vode", rekao je je Agić.

Prema informacijama Opštinskog štaba Civilne zaštite u Novom Goraždu, kaže Agić, preduzete su neophodne aktivnosti na zaštiti od poplava, formirani dežurni timovi i situacija je pod kontrolom.

On je istakao da ni na području Kantona Goražde nema opasnosti od izlijevanja Drine.

"Djelimično je došlo do rasta nivoa rijeke Save, ali su korita dobro uređena, te je vodostaj pod kontrolom", naglasio je Agić.

On je dodao da, prema današnjim informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, nema nikakvih naznaka o mogućoj poplavi.

Radončić je juče upozorio kolege iz Crne Gore i Srbije na ozbiljnost situacije. Tokom razgovora su ponovljena obećanja i uvjeravanja da neće biti nekontrolisanog ispuštanja vode iz Hidroelektrane Mratinje.